Centerstämman

Centerstämman börjar med arbete i kommittéer. Jag fanns med i gruppen miljö. Motioner och program arbetades igenom för att sedan kunna beslutas på själva stämman. EUs vattendirektiv inbjöd till att ta upp frågan om fisken fria vandringsvägar och detta blev resultatet. Som ombud på årets C stämma känner jag mig extra glad när mitt yrkande angående att återskapa fiskens fria andringsvägar antogs med bred majoritet.

Öppna vägen hem för fisken

Sylvia Samuelsson, Åsele, fick med sig Centerpartiets partistämma i Falun på vikten av att återskapa fiskens vattenvägar i våra stora älvar när miljö- och vattenfrågorna diskuterades. Hennes yrkande om att skapa omlöpsvägar förbi vattenkraftverken fick en bred uppbackning av ombuden på partistämman.

-Den storskaliga vattenkraftsutbyggnaden i de norrländska älvarna hindrar effektivt fiskens vandring upp efter våra älvar. Förutom att det är en ekologisk katastrof så innebär det ett stort avbräck för utveckling av turistnäringen i älvdalarna, säger Sylvia Samuelsson, bosatt vid den utbyggda Ångermanälven och gruppledare(C) i Åsele.

EU-kommissionen tog under 2012 fram en handlingsplan för att förbättra statusen på Europas vatten. Där konstateras att den mest utbredda påverkan på ekologisk status i 19 av medlemsländerna, inklusive Sverige, är fysiska förändringar i vattenmiljöerna, såsom dammar, kraftverk och utdikning.

Samtidigt är vi beroende av vattenkraften för att uppnå våra energi- och klimatmål. Vattenkraften är förnybar och kan lagra kraft i vattenmagasinen. Trots att elpriserna nu är låga har investeringar i vattenkraften en kort återbetalningstid. Flera äldre kraftverk står inför byte av turbiner I samband med detta skulle det vara lämpligt att skapa fri vandringsväg för fisken.

Inte bara laxen förhindras att leka då de inte kan passera kraftverken. Ål är en annan fisk som är beroende av att kunna vandra upp i våra älvar. Ska vi skapa ett hållbart fiske i våra älvar är vattendirektivet den handlingsplan som vi kan ta hjälp ifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.