Återföring av naturresurser till Lokalsamhället

Det började med kravet på att ett öre / kilowatt skulle återföras till den kommun där det producerande vattenkraftverket finns. Frågan har drivits under 15 års tid. Svårigheterna eller orättvisorna där flera kommuner producerar så otroligt mycket mera än andra har aldrig kunnat lösas.

Under tiden inför staten fastighetsskatt på vattenkraftverksbyggnaderna. Hundratals miljoner går direkt in till statskassan utan att ett öre återförs.

Vid den nyss avslutade centerstämman i Falun fattades beslut att Centerpartiet kommer att arbeta för att delar av värdena från vattenkraft och vindkraft, men också mineraler, ska återföras till regioner och kommuner  för att utveckla de bygder som levererar naturresurserna. Gäller även malm och skog.

Förslaget fick stort genomslag och frågan kunde lösas genom att det är regioner som är mottagare av återföra medel inte enskilda kommuner.

Att det skall bli verklighet kräver mera än en enig centerstämma och arbetet kommer att fortsätta..

 

2 kommentarer

  1. Pingback: Vattenkraftskommuner | Åsa Össbo

  2. Hosting

    Feministiskt initiativ anser att landsbygdskommunerna ska fa betalt for de naturresurser de producerar samt involveras i skotseln av resurserna. Den specifika fragan om fastighetsskatt pa vattenkraftverk har vi inte tagit stallning till men staller oss givetvis positiv till mojligheten att fastighetsskatten aterbetalas till bygden. Vi bor ha i atanke att vattenkraftverken inte ar jamnt placerade i berorda alvkommuner och vissa kommuner skulle fa valdigt lite eller ingen utdelning av en kommunal fastighetsskatt pa vattenkraftsanlaggningar. Feministiskt initiativ vill i sadana fall se over mojligheten till utveckling av modeller som sakerstaller ekonomisk fordelning till alla berorda kommuner i till exempel en alvdal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.