Kultur som tillväxtfaktor och …

Under veckan som varit har Åsele översvämmats av kultur. Föreningar har stått på tå för att visa vår egen kulturskatt. Allt från pensionärsorganisationer, kulturföreningar och frivilliga grupper tillsammans med kommunens anställda har öppnat alla dörrar för besökarna.

Hembygdsföreningens öppet hus gjorde att flera av våra nya kommunmedborgare fick en guidad tur genom Åseles egen historia. Glädjen uttalades när Åsele som plats på kartan blev lättare att förstå.

Gårdagens dansföreställning var en upplevelse i sig. Att gestalta i rörelse ett folks liv och Ola Stinnerbom var den som gjort koreografin till ”Man Must Dance” . Att sitta i salongen och uppleva våra fjäll med porlande bäckar, renar, sommar,vinter och vår urbefolkning samerna. En upplevelse!

Förra helgen visades den samiska trumma som samerna tvingades lämna ifrån sig i början av 1700 talet. Kyrkan tvingade samerna och bruket av trumman var då förenat med dödsstraff. Hur skulle samernas kultur och liv sett ut idag om de fått fortsätta att bruka sin trumma?

Där människor träffs där sker utveckling. Kultur som tillväxt och Kultur som integrationsfaktor. Att äntligen förstå varför och att med ny kunskap ta steget in i framtiden.

Den 22:a oktober öppnar ett Internationellt berättarkafé på Kulturhuset. Under 2 timmar inbjuds Åsele att ta del av berättelser helt gratis men vill man smaka på maten så kostar det en femtilapp.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.