Åsele köper in allra minst lokalt kött!

I Västerbottens Nytt förra vecka uttalade sig vår gemensamma upphandlingssamordnare från Lycksele. Frågan gällde Lycksele kommuns inköp av kött till äldreomsorg och skola  Budskapet var tydligt. Trots 20 kr skillnad i priset på köttfärsen från Västerbotten jämfört med importera köttfärs från Polen lönade det sig. Slutprodukten gav mindre svinn, maten åts upp å tallrikarna.

Köttet från Västerbottens inland (vårt upphandlingsområde) kommer från bönder från Åsele och Lycksele. Bönder har gått samman för att ge leveranstrygghet.

I Åsele kommun har Centerpartiet och även LRF fört en ojämn kamp under många år för att Åsele kommun skall servera kött från lokala bönder till barnen i skolan och till våra äldre. I Åsele är det priset och inte kvalité som styr. För 20 kr lägre pris vill Åsele kommun servera kött från länder där det är tillåtet att använda antibiotika i förebyggande syfte. I Sverige är detta förbjudet. Ingen av oss skulle äta penicillin för att inte bli sjuka men inom djurhållning i många länder är detta tillåtet. I Åsele kommun vill vi ha kött som transporterats lång väg.

Jag vill att Åsele kommun ger grönt ljus till våra kostansvariga att handla lokalt kött.

Att satsa på kvalité ger god matekonomi i längden.

Att handla lokalt innebär vi får tillbaks skattemedel till kommunen.

Miljövinster då kött från djur som går på grönbete- naturbete ger allra mist utsläpp jmf med djur som lever instängda och utfodras med kraftfoder.

Ser vi oss omkring i våra grannlän så har Sollefteå kommun blivit delägare i ett lantbruk och kan därigenom trygga kommunens behov av lokalt kött.. Nyheter från Hälsingland talar om att där köper kommunen ”kött på rot” från lokala bönder. Åsele bör tänka om och upphandla lokalt producerat kött.

.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.