Massage på jobbet – NEJ TACK

Jag är MOT massage som friskvård på jobbet. Det kan tyckas väldigt udda för en person som jag som ska slå på trumman för allt som är bra för kroppen.

Jag betvivlar inte en sekund att massage är bra, forslar bort slaggprodukter och löser upp spänningar etc.

Men rent ekonomiskt för företaget är det inte.

1. Massören tar betalt per person (skulle jag tro)
2. Varje person går från sin arbetsplats för massage
3. Personen lär sig att massören ’fixar’ att det blir bättre i kroppen.
4. Personen blir van att någon annan gör jobbet.
5. KRASST – Inget blir bättre med den som får massage om han/hon inte gör mer åtgärder. Hur många gör det?

DVS. hur ska man motivera personalen att använda sin egen kropp, röra på sig och se till att man är så pass tränad att man är pigg en dag på jobbet.

Massage är en passiv åtgärd, som att gå till sjukgymnasten. Denne knycklar till en och sedan är det bra till nästa vecka- återbesök och knyckling igen. Inte tränar man bort det besvär man har utan man går återkommande till sjukgymnasten.

Man går återkommande till massören och blir bättre, känns skönt och man blir glad av det.

2 kommentarer

  1. Pelle

    Jag kan endå tycka att de är mer än bara de punkter du tar upp. Med massage eller liknande behandlingar så blir de lätt som du menar på lite en temporär lösning. Men det blir också ett avbrott från den annars för många slitsamma arb dagen. En chans att stanna upp och göra nått för sig själv. Och slappna av och ladda batterierna.

  2. David Aston

    Massage på företag syftar många gånger till en mer generell avslappning och inte att åtgärda skador/dysfunktioner. Ska detta ske bör en diagnos först ställas genom en noggrann undersökning. All form av manuell terapi oberoende vilken terapeut som utför den är en passiv åtgärd men såväl duktiga massageterapeuter och sjukgymnaster besitter kunskap i att få patienter att ta ett eget ansvar för sina problem genom rådgivning i träning, ergonomi mm. Att det sedan finns terapeuter som bara ger kortsiktiga lösningar på patienters problem är tråkigt men det är förhoppningsvis inte representativt för alla verksamma terapeuter. Dock finns det en svårighet i att få människor att göra saker som olika former av träningar mer kontinuerligt. Sjukgymnastik är i allra högst grad inte bara en passiv åtgärd utan innefattar många gånger behandling men ännu oftare rådgivning. Tyvärr är företag och anställda många gånger okunniga om vilka förebyggande åtgärder som vore optimalt och massage är något som uppskattas vilket kan anses som en enkel lösning. Det hade kanske varit mer kostnadseffektivt att försöka fastställa orsaken till varför muskelspänningar finns hos anställda och erbjuda individuella åtgärder där massage kan vara en del av åtgärderna.

    David Aston
    Leg. sjukgymnast & examinator av massageterapeuter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.