Ved – värmer två gånger

I morse när jag var ute på morgonpromenaden såg jag att flera lövträd börjat småskifta i grönt. Tänker på pappa som sa att han ’syrafällde’ björkar – de skulle huggas ner innan löven började slå ut och trädet behövde mer vatten för att förse dem med näring. Han påstod att man skulle fälla träden innan lövsprickning så undvek man fuktiga ’träd’ att släpa hem.

En av grannarna här sa när min sambo svettades ute på uppfarten med den ved som skulle huggas att;
– Hugg din egen ved så värmer den dig två gånger.

Jag skulle vilja påstå att den värmer flera gånger, när man hugger den, när man ska hem med den, när den ska kapas och sedan klyvas, när den ska torkas och staplas och sedan när man ska bära den till spisen/pannan. Sedan ’ångestsvettas’ åt att man måste börja med hela spektaklet man även åt det ’URTRÅKIGA’ med hela denna procedur när man hellre kan köra omkring med gamla bilar och våldfika hos kompisar.

NU förtiden så gör man nog inte all denna procedur och har veden så nära pannan som möjligt?det är andra tider NU?.är den inte miljöfarligt också att elda sin egen huggna ved.

Om vi hade haft kvar vedeldningen så hade jag inte behövt ut på min morgonträning utan skulle kunna hugga min egen ved ut på ’vedbacken’ på uppfarten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.