Kost & Kostnad blev matpyramiden

Det är rätt kul när man tittar tillbaka i tiden på hur saker och ting uppkom – som MATPYRAMIDEN

Den 26 februari 1972, Sergels Torg, Stockholm fanns cirka 6000 demonstranter för att protestera mot de höga matpriserna. De kallades för ’SKärholmskomitteén’ och gjorde ett organiserat uppror som man i dagligt tal kallade ’Skärholmfruarnas protest’.

De hade på sina banderoller texter som:
’Vi vill ha billigare mat’
’Priserna stiger, Palme tiger’

Man bojkottade mjölk och nötkött i en vecka och man uppvaktade statsministern Olof Palme och krävde sänkta matpriser. Vid den här tidpunkten blev den ständiga prisökningen en stor oro. Socialstyrelsen tillsatte därmed en särskild arbetsgrupp med benämningen ’Kost & Kostnad’. De införde begreppen ’basmat (billigt)’ och ’tillägg (dyrare)’ och basen bestod av bröd, potatis, pasta och mjölk. I tillägget finns frukt, grönskaer, kött och fisk.

Kost & Kostnad – blev en unik sammansättning av kvinnor från Socialstyrelsens nämd för hälsoupplysning som Konsumentverket, Livsnedelsverket, KF´s provkök, ICA´s provkök, Jordbrukets provkök och Svenska sparbanksföreningen.

Detta startade en tankeprocess som slutade i något som skulle förändra kostråden -nämligen MATPYRAMIDEN.Informationsmaterialet visade att man kunde få cirka tre fjärdedelar av det dagliga proteinbehovet och hälften av järn- och C-vitamin behovet från basmaten för en så låg kostnad som 3 kronor.

Nu kommer det intressanta;
Alla var inte lika övertygande om det var bra att äta så mycket bröd och potatis. Några decennier tidigare hade Sverige varir ett utpräglat jordbrukssamhälle. För många, framförallt äldre var det en del av det SUNDA BONDFÖRNUFTET att för STOR konsumtion av BRÖD OCH POTATIS gör dig FET!!

Bondesamhällets kännedom om att för mycket bröd och potatis leder till fetma var blev en bortglömd kunskap.

Idag har vi en mångfald av stor vetenskaplig undersökningar som visar att stora mängder av högglykomkemiska matvaror som bröd och potatis är korrelerat med fetma.

Grunden till matpyramiden uppkom inte ur näringssynpunkt utan av KOSTNAD.
SÅ varför används fortfarande MATPYRAMIDEN`!!???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.