Kalorier – vad är det?

SÅja, tillbaka till kustlandet efter en tur till Stockholm för att träffa de andra Ambassadörerna, i lördags gjorde vi en spontantur till Umeå – något som vi inte hade tänkt men vad gör man inte när SOLEN SKINER. Vi tog -57an och bumsade in, först till Strömpilen där UVS och NMH hade en liten gambilsammankomst. Jag införskaffade en ny fönstertvättarskrapa så lite nytta blev det. Sedan ner på Stan och Vildmanna för där var nästa utställning med Big family cruisers. Konstaterade bara att det var väldans vad mycket Caddilacs det finns…. Väl hemma igen så satte jag blommor på mina föräldrars grav och sedan blev det att titta på Speedway hela kvällen.

NU tillbaka till KALORIER
Många är de som räknat kalorier för att försöka bli smalare. Förmodlingen är det för de flesta det naturligaste sättet att ta itu med sitt överviktsproblem. Men vad är en kalori egentligen?

Kalorier är måttenhet på hur mycket ett ämne som man sätter eld på klarar att värma upp vatten. En kalori talar om att ämnet – om det sätts i brand – klarar av att värma upp ett gram vatten en grad. Ett gram fett innehåller nio kilokalorier vilket i sin tur betyder att ett gram fett kan värma en liter vatten nio grader. Ett gram kolhydrater innehåller bara fyra kilokalorier och kan alltså bara värma upp samma mängd vatten fyra grader.

Exprementet med näringsämnen gjordes i något som kallas en bombkalorimeter. Där eldade man födoämnen för att se hur mycket värme de gav ifrån sig när de brann. Förbränningen i en bombkalorimeter ger en total förbränning.

Någon gång beslutade man sig för att ta ett logiskt jättesprång. Utifrån vattens värmarförmågan hos olika näringsämnen drog man slutsatser om hur fettinlagringen i en mänsklig kropp påverkades när man istället för att elda näringsämnen – åt dem. Men utgick då från att mänsklig organism fungerade precis som en sådan ugn i form av bombkalorimeter.

Detta resonemang utmynnar enligt förespråkare för kaloriräknandet i att ett gram matfett blir till mer kroppsfett än ett gram kolhydrater därför att matfett kan värma vatten mer än kolhydrater klarar av.

Vi vet att man inte blir fet av att äta sågspån eller dricka bensin, trots att dessa ämnen har hög kaloriinnehåll. Förklaringen till detta är att kroppen inte kan tillgodogöra sig denna energi på samma sätt som den gör med makronutrienterna protein, fett och kolhydrater.

Trots att proteiner, kolhydrater och fetter är skilda i sin kemiska struktur, verkar ointresset avseende hur dessa ämnen tas om hand i kroppen vara i det närmaste kompakt. Det är detta ointresse som gjorde att det förenklade synsättet som bygger på kaloriräknande har fått så stor plats.

En av de stora skillnaderna i hur kroppen reagerar på olika näringsämnen är hur insulinutsöndringen sker. När vi äter kolhydrater i form av socker eller stärkelse stiger blodsockret och detta höga blodsocker pareras med utsöndring av insulin från bukspottskörteln. När insulinet sett till att sockret kan ta sig in i cellerna sjunker blodsockret. Äter vi protein är denna insulinutsöndring endast en bråkdel och när vi äter fett uteblir i princip insulinutsöndringen helt och hållet.

Intressant, eller hur.
Att äta fett blir man inte fet av……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.