Företag drar sig ur Kina

Svenska företagare har börjat att dra sig ur Kina, läste jag i en tidning häromdagen. Eftersom jag har varit i Kina (en microstund) så har jag fullt förståelse över deras agerande. Man behöver endast göra en "shoppingtur" för att förstå det enormt växande problemet man har. Nämligen piratkopiering och patentintrång, ett svenskt patent är helt värdelöst i kopierings högborg.

De Kinesiska myndigheterna har inte riktigt förmågan ännu att följa upp patenttvister så det finns risk för kopiering även om man lämnar in patent. Att skydda sig på bästa sätt är att skaffa sig ett kinesiskt patent-, design- och varumärkesskydd i Kina. Men man går inte säker i alla fall.

Det går inte att ignorera en marknad med runt 1.5 miljarder människor. Söker inte företagen skydd för sin teknik är det risk att någon annan söker patent på tekniken etc.

Vad jag uppmärksammade var alla kopior av kläder, skor och småprylar eftersom jag tillbringade tid "ute" på stan. Och visst lockade det oerhört att köpa "utebutikens" dyra märkeskläder för i princip ingenting. Dun väger inte men tar plats i resväskan.

Till sist vill jag tillägga att jag INTE åkte på en av dessa "shoppingresor" som går till Peking (Beijing) även om jag tillbringade några dagar där. Priserna har ökat lavinartat nu när OS närmar sig. Mitt ärende bestod i andra banor och tanken på att börja söka patent känns??.jobbigt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.