Fettförbränning andra delen

Har nu gett er enkla fakta som finns att läsa i vanliga läroböcker där det är kaloritänkandet med kroppen sedd som en sluten ångmaskin som är det förhärskade synsettet ännu idag. Det som eldas i den mänskliga ångmaskinen förbränns enligt denna teori tydligen till 100%. Man hänvisar gärna till termodynamikens första lag som säger att energi är en oförstörbar men glömmer gärna termodynamikens andra lag som säger att det också blir energiförluster när en form av energi övergår i en annan (tex friktionsvärme när en bil bromsar)

Med den förenklade synen på energins användning i en organisk flexibel och överlevnadsinriktad kropp är det inte förvånande att man kan se reklam för bantarklubbar där det står att om man byter ut en kanelbulle mot en banan går man ner 12 kilo på ett år.

Om energin som kommer in i kroppen kommer i form av fett, protein eller kolhydrater spelar ingen enligt förespråkarna för energi in- och utmodellen ingen roll. Det är bara kaloriinnehållet som räknas. Att hormonerna skulle kunna påverka spelreglerna är något som man inte nämner.

Basalmetabolismen
Kroppen har en förmåga att ändra sin normala förbränning – basalmetabolism. När man drar ner på energiintaget anpassar sig kroppen snabbt och sänker också sin förbränning. Om vi stannar där och använder vårt sunda förnuft en liten stund: Kan det verkligen vara på något annat sätt? Om människan råkar ut för svält skulle förbränningen av energi ändå fortsätta som om inget hänt? Är det högst rimligt att tänka sig att kroppen i ett sådant läge börjar snåla med funktionerna och bli mindre slösaktig med energin?

Man kan tänka sig att man vid ett för lågt energiintag blir slöare, får sämre immunförsvar etc. När man stryper bensintillförseln till en bilmotor fortsätter inte bilen gå i samma hastighet genom att ta energin från stoppningen i bilsätet. Bilen går långsammare.
Hur skulle det mänskliga släktet ha överlevt om kroppen från början var inställd på en viss förbränningsnivå som inte gick at tjustera vartefter tillgången på föda förändrades?

Naturligtvis justerar kroppen sin ämnesomsättning ner energiintaget minskar. I artikeln "The safety of dieting" redovisar författaren att efter 24 veckors kraftig neddragning av energin hade basalmetabolismen gått ner med 31 procent. Dessutom hade pulsen gått ned med 32%, styrkan i handen med 28% och uthålligheten(löpningen) hade minskat med 79 procent.

Det kommer mera?i ämnet?.

Källa:
Garrow, JS; Proceesings och Nutrition of socirty, volym 50 , nr2
Apfelbaum M; Influence of leve log energy intake on a energy expenditure in a man; Effects of spontaneous intake, experimental starvation, and experimental overeating.
Bray GA (Ed); Obesity in perspective
National institue of Health; Washington DC

7 kommentarer

  1. Smulan

    Mycket information är inte alltid av godo. Det kan till och med få människor att tröttna på alltihop och resignera för det hela. Lite som effekten av att korvstoppa tonåringar med hur farligt det är med rökning osv. Man tröttnar helt enkelt på att lyssna. På samma sätt kan det bli av för mycket information om det vi stoppar i oss. Det blir för tjatigt i längden och man tröttnar på det hela. Det viktiga är väl kanske mer att fokusera på själva förändringen man själv kan göra utan att behöva tvingas få tusen lektioner om vad socker och fett gör med kroppen osv.

    Men…det är ju också frivilligt att läsa det hela eller inte.:-)

    Det här vara bara nåt jag kom att tänka på.

  2. Rolf

    🙂 Jo, det går alltid att förenkla och göra manualer. Min hjärtläkare sa till exempel ”Du skall städse undvika fett från fyrfota djur som säger mu eller nöff”.

    Det som Lisbet och även jag håller på med kan sammanfattas ”Du skall städse äta brunt socker och vitt kött”.

  3. Smulan

    ”Du skall städse äta brunt socker och vitt kött”.

    Jo men varför inte säga det lite kortare än att göra en hel novell av det hela där man kanske tröttnar redan efter första kapitlet?

    Vill man nå fram med ett budskap så måste man försöka hålla lyssnaren vaken och alert för att orka ta in det man har att säga. Långa noveller som information säger oftast mindre och når även mindre framgång.

    Men det kanske är mer för er egen skull ni skriver informationsnoveller?;-)

  4. Lisbet

    Vad glad jag blir när jag får kommentarer från er båda.
    Om de ”bantningstips” som ges av press etc så vet ingen längre vad som är bra och inte. Det tycker jag är synd eftersom man redan flör länge sedan sa att man blir fet av socker.

    Men man lyssnade inte på det, Bönderna sa att man blir fet av för mycket potatis etc.

    Det är något fel med nutidens bantningssärr eftersom så många människor är feta i Sverige idag.

    Så jag försöker ta rätt på vad vetenskapen säger och den är intressant.

    Margarinbolag har köpt upp studier och tystad ner resultat om att det är bättre med smör etc.

    Det är först nu som Livsmedelsverket ger sig och säger att diabetiker ska äta en kost snål på socker!!??

    Men sanningen är ju att alla skulle må bra av att äta mindre socker, även i form av stärkelse.

    Rolf – det finns inga bevis på att det är själva fettet som ställer till hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetter – JA, det fett som uppstår när man värmer upp mat så den ska bli hållbar etc. Utan det är mer SOCKER och STÄRKELSE du ska undvika.

    Smulan – Precis, hur ska en människor veta vad som är bäst att äta när man blir bombarderade med allt från undvik fett, undvik socker, undvik transfetter, undvik kosttillskott – banta på bananer eller bara fil etc.

    Hur ska man veta vad som är bra, vad som fungerar och hur man äter för att må bra. Det är en djungel för alla människor. Helst när det visar sig att man inte ens tar tillvara på den gamla vetenskapen och ignorerar den.

    Håller med er båda.

  5. Lisbet

    Detta har mer med vad vetenskapen säger.

    Att dra parareller med igenkännandet i verkligheten ger bra genomslagskraft.

    Arr det blir långt kan ha göra med seriositet – man kan ju skriva som Skvallerblaskorna gör. Samt retuchera alla bilderna.

    Jag skulle ALDRIG föreläsa utan att ha källfakta och vetenskaplig förankring på det jag säger. Branschen är så infekterad som den är.

    SMULAN – vad jobbar du med?

  6. Smulan

    Undrar lite här……varför vill du veta vad jag jobbar med?

    Är bara nyfiken varför du är nyfiken.;-)

Lämna ett svar till fettförbränning Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.