Transfetter

En naturligt uppbyggd transfettsyra är normalt 80 kolatomer lång och har dubbelbindningen vid den 11:e kolatomen. Artificiella transfetter kan däremot ha dubbelbindningarna vid såväl plats 8,9, 10, 11 som 12. Dubbelbindning vid plats 9 har identifierats som ett hälsoproblem.

I Sverige behöver man inte ens märka ut i klartext att en produkt innehåller artificiella transfetter. Det räcker att det står "delvis härdat fett". Dessutom har Livsmedelsverket av någon oklar anledning bestämt att transfetter ska klumpas ihop med mättade fetter med mättade fetter. Förklaringen är att man anser båda sorters fett som onyttigt. Därför rekommenderas vi att dra ned på mättat fett och transfett. De dessa två typer av fett ska enligt Livsmedelsverkets normer uppgå till max 10% av det totala energiintaget på en dag.

Det är av transfetter vi blir sjuka inte av det mättade fettet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.