Gnäll & Skrytsam

Jag brukar trilla in hos Karl-Gustav Sjöström och Jan N ibland här på VKbloggen för att kolla vad de pysslar med. Ibland sitter jag och småler, ibland får jag puls men för det mesta är det intressant. Jag tycker det är intressant med åsikter.

Hos Kalle S kan man läsa att hans sämsta egenskap – valt av honom själv är att han tycker att han är skrytsam.

I en kommentar som jag fått ska jag sluta gnälla vilket även Smulan har reagerat över. Ja nu inte att jag gnäller utan vad som man anser är ’gnäll’. Smulan, hon har sunda och bra åsikter i allt och även i detta.

Så vad jag har funderat lite över är vad som menas med gnäll och skrytsam. Är det positivt eller negativt? Kan gnäll användas i positiv bemärkelse? Kan man vara skrytsam i positiv anda?

Vad räknas som gnäll? För mig är gnäll något som upprepas många ggr efter varandra och som egentligen inte har så stort värde. MEN vad jag vet så uppstår upprepningar många gånger för att man inte blir HÖRD, eller tror att man blir hörd. Man får ingen bekräftelse från mottagaren att de hört vad man sagt överhuvutaget.

Då måste upprepa budskapet många ggr tills man får ett ja, nej eller mmmm. När man får ett mmmm till svar så kommer rätt ofta ett grymtande och;
– Vad du gnäller och tjatar.
Så gnäll blir det när dessa upprepningar når mottagarens öra för många gånger eftersom denne inte ids svara.

Vad man kan fundera över är att jag sa att informationen inte har så stort värde så kommer nästa fråga – värde hos vem? Värdet är stort hos den som säger orden men betyder inget för den som mottar dem. Eller…

Jaha, nu till ordet skrytsam. När man själv upplever att man är skrytsam så måste det väl bero på att man har en värdegrund som man både ärvt, vuxit upp och mognat in med. När man själv känner lätt olust, lite oro när man framhäver sig själv så ger man det namnet ’skrytsam’. Kan det vara så att min egen självkänsla, mina värderingar och mitt sätt att framföra min egna förträffligheter möter en omvärd som tycker att man bara är ’too much’. Då läser man av omgivningen och gör en snabb bedömning att de tycker man är skrytsam.

Men är den ’avläsningen av omgivningen’ rätt? Det brukar ju vara det, helst när de då även säger att man skryter. Men har då omgivningen rätt? Är det inte mer omgivningens problem än mitt? Om du tycker att jag skryter så har man mer hittat en öm punkt hos dem eller att de känner på något sätt sig ’mindre’ av mig?

Kalle S – Ja vad säger du. Vad får dig att säga att du är skrytsam? Har andra sagt det till dig eller har någon slags ’Jantelag’ slagit an i din kropp. Du ska inte tro att du är något.

Skryter jag när jag hos arbetsgivaren rabblar upp alla mina förträffligheter, vad jag är bra på?

Känner att jag just nu snärjer in mig i mina egna ord så HJÄLP mig att reda ut begreppen och slippa denna förvirring.

4 kommentarer

 1. Kalle S

  Jag gillar dina funderingar och säger som vännen Jan brukar göra:”Jag återkommer i ämnet i ett särskilt blogginlägg”.

 2. Smulan!

  Det här gillar jag Lisbeth. Men jag hinner inte just nu så jag återkommer senare med mina egna tankar om det hela.:-)

 3. Smulan!

  Haha…kunde ju inte bara låta bli att skoja till det hela med att låta titeln bli ett litet företag.;-)

  Men….

  Gnäll:
  Vad som står om ordet gnäll i ordboken har mindre betydelse då det är vår personliga åsikt om ordet som spelar roll. Jag menar, idag använder vi orden lite hur som helst och det är lite upp till den som tar emot själva gnällandet att själv avgöra om det är positivt eller negativt för denne liksom det är för den som levererar gnällandet:-)

  Positivt gnällande kan man kanske välja se det då man äntligen blev hörd och det blev ändring på det som inte var så bra.

  Negativt gnällande kan ju vara då man ständigt påpekar samma sak och man ändå aldrig blir hörd. Det enda man för sin egen del kommer åstadkomma genom det är ont i magen och slöseri med energi.

  För den som tar emot gnällandet kan det vara positivt genom att denne väljer se det som sägs just på ett mer positivt sätt och är villig göra nåt åt det som inte är så bra.

  Negativt blir det då man bestämmer sig för att det är just gnäll och inget annat. Att man förbättrat saken ifråga det gnälldes om men personen som stått för klagomålet är ändå inte nöjd. Det gnällandet är och förblir gnäll i mottagarens öra. Men….det säger egentligen mer om den som levererar gnällandet än om mottagaren då.:-)

  För att få det vi vill ha så gäller det att vara smidig i sitt framförande av åsikter och klagomål. Genom att vara smidig så åstadkommer man mer förändring åt det håll man vill än om man bufflar sig fram med orden.

  Det är en konst att kommunicera och så mycket svårare att kommunicera väl.;-)

  Skrytsam:
  Visst har man all rätt att känna sig nöjd med sig själv och det man åstadkommit. Och visst kan det ibland uppfattas som att man skryter. Men återigen så är det hur man säger det man säger som får betydelse för dom som lyssnar. Inget fel i att delge sin glädje över sig själv men ibland kan det vara bra att vara lite ödmjuk.

  Men det finns människor som alltid kommer uppfatta dom som lyckas i livet och är glada för det, som skrytsamma människor. Inte mycket att göra åt såna människor annat än accpetera dom precis som dom själva ger sig ut för att vara.

  jag brukar säga om mig själv att jag är anpassningsbar och funkar hos dom flesta människor. Och dom som inte finner mig trevlig eller på nåt sätt retar upp sig på mig är det inte mycket idé lägga ner energi på att försöka bli vän med. För när allt kommer omkring så kan man inte bli älskad av alla, och så ska det också vara.

  Värdet i det som ges är personligt och kommer så förbli. Men genom god kommunikation så kan man närma sig en bit på vägen och på så sätt kommer bådas värden att kanske inte väga lika jämnt för båda men nästintill.:-)

 4. Jan N

  Jag läser också dina funderingar här med stort intresse.

  Men jag vet inte vad Kalle menar med att han är skrytsam. Det kan handla om vara någon kalibrering från barndomen där man kanske absolut inte skulle framhäva sig på något vis. Tror aldrig jag har hört honom skryta i vanlig mening.

  Eller också har han fått syn på lite av hjärtats motiv för saker och ting. Då kan väl mycket vi väljer att säga och skriva om oss hamna under skryt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.