Varslen – hur blir det sedan?

Jag har redan skrivit om varsel en gång, Nu återkommer jag till det igen men i en annan vinkel än ekonomiska svårigheter.

När vi träffar en annan människa så har vi en tendens att rätt snabbt fråga om vad han/hon jobbar med. Många identifierar sig med sitt jobb eftersom det är en vanligt återkommande fråga som man ställer och får.

Många är helt och hållet sitt jobb. Har inget roligt att fylla sin fritid med utan spenderar den helst på det jobb man har. Jag möter ibland människor som får en lätt olust över helger och ledigheter. För dem blir städning, tvätt, matlagning och TV-tittande det enda som fyller deras tid utanför jobbet. De har ingen hobby, de upplevar att deras fritid är tom och meningslös.

De lever för sitt jobb, jobbar gärna övertid, jobbar gärna på helgerna och märk här att de kan ha familj, släkt och vänner. Men det är jobbet som betyder något, man känner sig behövd och duktig när man får prestera. Det är då de blir riktigt levande – att vara ständigt uppkopplad via mail, att vara ständigt nåbar på mobiltelefon under dygnets alla timmar.

Så blir man varslad – arbetslös.
Det första man vill veta är hur länge ska jag vara arbetslös och hur gör jag för att fortast få mig ett nytt jobb men detta är mer en resa utan givna svar. Svårt är att kunna ersätta sitt behov av kontroll med en känsla av tacksamhet för livet – jobbet är ju livet!!

Den lilla människan inom oss, som egentligen är enormt osäker och skör, kunde gömma sig bakom en fasad och behövde aldrig visa upp sig eller känna sig hotad så länge man har ett jobb.

Arbetslöshet innebär att när man själv är hemma så:
– Mannen/kvinnan är på sitt jobb (om man nu inte blir arbetslös båda två)
– Barnen är på dagis/skolan
– Ingen telefon som ringer
– Inga mail som ska besvaras
– Ingen människa som ber om något

Det är tyst, man inser att ingen behöver mig längre. Man är förbrukad och kan inte ens försörja mig och min familj. Den där lilla människan inom mig känner sig totalt värdelös och hon /han har i hela sitt liv försökt ge sig själv ett värde genom att prestera och jobba.

Jag känner SKAM eftersom jag inte kan behålla mitt jobb, jag är rätt värdelös???..

Så vad ska man göra för att komma ur detta? Komma ur hopplöshet, maktlöshet och inte drivas in i ett mörkt hål och bli deprimerad. Jag skulle vilja att vi kommer med förslag och idéer hur man som vanlig människa kommer sig igenom detta. Utan att bara få höra att det är ju så många som sitter i samma sits. Det hjälper inte den enskilda individen att få framtidstro.

11 kommentarer

 1. Staffan Karlsson

  Jag är egenföretagare som du. Lite förvånad blir man av att läsa dina plattityder. So what’s new? Ge folk inspiration istället! Har du läst Gerillaföretagaren?

 2. Kalle S

  Har du tänkt på att för många innebär arbetslöshet i stort sett samma sak som att bli pensionerad?

  På mig stämmer din beskrivning av en arbetslös situation nästan helt.

  Därmed inte sagt att folk skall tycka synd om mig. Jag har i alla en fast lön, som jag trots sin litenhet fortfarande tycker att jag borde få göra rätt för på något sätt.

 3. Lisbet "myself"

  Plattityderna är sanningen för många idag. Arbetslöshet likaså.
  Ja hur ger man folk inspiration i detta läge? Det är det jag vill ha förslag på. Vilket förslag har du? Eller har du inga.

  Japp – har läst.

 4. Lisbet "myself"

  Ja har tänkt på det.
  Pensionerad, sjukskriven, arbetslös – alla under samma tak. Alla ska genomgå en viss process för att komma sig igenom det hela utan att tappa bort sig själv.

  Det har inget med att ”tycka synd om” utan det är mer den verklighet vi lever i. Så ser det ut och så reagerar människor – inget att hyckla över.

  Hur tar man sig vidare?

 5. Bin There

  Tycka synd om, om du vill se det så är det din ensak. I verkligheten den där grå, handlar det i väldigt många fall om att kunna överleva. Stora ord, med tanke på A-kassa och andra bidrag, kanske men för många är det frågan om att kunna betala hyra. Att barnen behöver mat och att de kanske oxå skulle må gott av ett par nya handskar i vinterkylan, är inte något konstigt. Sätt dig då ner och försök förnimma känslan av att inte kunna se hur du varje dag skall ordna detta. A-kassan som alla talar om är idag blott skuggan av den inkomst som behövs för att täcka de yttersta. Tala därför inte om att komma över tanken på att ”tycka synd om”…. Verkligheten är så mycket grymmare än du tror….

 6. eila

  Kom med bra förslag på hur man inspirerar en ung människa som hade lyckats med att få fast jobb, skaffat bostad och ett hyfsat bra vuxenliv, och hittat sin ”identitet”,men som nu ser att allt raserats genom arbetslöshet. Det är lätt att säga ”ge inspiration”, men svårt att genomföra. Ge oss några värdefulla förslag!

 7. Klas Hägglund

  Det viktigaste är att man så snart som möjligt försöker ta kommandot över den nya livssituationen. Ett steg är att göra en intresse- och kompetensinventering över hur man är som person. Vilka styrkor har jag och vilka hade jag nytta av i mitt gamla jobb? Vad är jag intresserad av och vad är det som driver mig i livet.

  Försök att vara så aktiv som möjligt både på ”fritiden” och när du söker jobb. Ingen annan kommer att fixa det där jobbet.

  Har du tur så kanske du då slipper bli matchad av någon annan aktör.

  Mer finns att läsa på min hemsida.

  Klas Hägglund
  Webbansvarig
  Arbetslös Nu
  http://www.arbetslos.nu/

 8. Jan N

  Ska försöka återkomma med mina funderingar i morgon. Har just kommit hem och har ett par passerade deadlines.

 9. Birgitta

  Du har ju talat om Maud Olofsson hade inte ni kontakt med varandra?
  Isåfall tycker jag att du ska rådfråga henne om vad hon tycker
  att dom arbetslösa i hennes egen hemkommun ska göra. Ska dom flytta, eller ska dom sälja det dom har skaffat sig tidigare, allt medan hon står i talarstolen och babblar men det händer ingenting.
  Nej jag tycker om jag får komma med ett förslag. Att Du kunde ordna med ett demonstrationståg i kommunen. Jag tror att många både arbetslösa, pensionärer och dom som har jobb skulle ställa upp, och ta dit Maud så hon får höra hur verkligheten kan te sig.

 10. Zappafan

  är väl jobbet för dom flesta, drömjobb är ett fåtal förunnat, själv tror jag man skulle peta navelludd i ett år innan man bestämde sig för framtiden….=)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.