Volvo – coaching – varsel

Volvo eller mer AF ska ta in 12 stycken coacher till hjälp. Är detta ett svar på min fråga för någon vecka sedan; Hur man tänker hjälpa den enskilda individen att komma vidare ur all misär.

Vad betyder ’coach’ egentligen? Vem kan bli coach? Vad innebär det att vara ’coach’. Är ’coach’ ett modeord? Är ’coach’ mer en affärsidé. Känns ’coach’ som väldigt flummigt och ett modeord/yrke? Vem får kalla sig coach? Är inta alla coacher.

Jag är bl a Lic. Personlig tränare, det där med lic – licensierad är ju rätt intressant. Jag har alltså KÖPT mig en utbildning och blivit godkänd på både den praktiska delen och den teoretiska delen (tentan var häftig). Känns lite som om jag mer köpt min license/köpt mig en titel. Fast skola kostar ju också…

I går pratade jag med min syster som tog upp just denna fråga om ’coacher’. Hon har en gedigen utbildning inom företagsledning och hon började fundera högt. (Kan vi vara släkt)

Inom Arbetslivet
Hon menade på att ’yrken’ uppfinns på nytt men får ett nytt namn. Chef – ledare – coach och en massa terapeuter, kuratorer, beteendevetare och samtalspartners. Allt går in i varandra och då ’pluppar’ det upp ett nytt begrepp (inom arbetslivet). COACH

– Du om någon är ju coach slänger hon ur sig.
– Va, hinner jag säga i telefon, innan hon fortsätter.
– Varför titulerar du dig inte som coach? Du har väl en massa poäng i pedagogik och har lotsat en massa människor vidare i sina liv.
– öhh….hm… joo ..nickar jag i luren.
– Dessutom har väl friskvården alltid byggt på att fråga, fråga, fråga och lotsa rätt. Att ställa frågorna så kunden får en aha upplevelse och tror att de kommit på världens värsta bästa grejen. Du fokuserar ju alltid på att förstärka det som är bra och påstår att det dåliga då trillar bort av sig själv, eller hur.
– Jo säger jag och tar ett djupt andetag för att säga…..
– Tänk alla människor med stressrelaterade sjukdomar du haft genom din bok.
– Rätt många försöker jag mig med.
– Dessutom är en chef väldigt dålig om han inte tar rätt på vad personalen vill, står och har för framtidsplaner. Så bra chefer/ledare är riktiga coacher med erfarenheter.
– Jodå hinner jag klämma in..

Vad hon kommer fram till med resonemanget med sig själv med mitt hummande och grymtande lite då och då är:

En person som har en akademisk utbildning, som har hög kompetens och yrkeserfarenhet inom företagsledning är COACHER. Så om man ska anställa en coach så bör man hellre välja en person som har stor erfarenhet med att leda människor än en specialutbildad coach!!

Nu är det kaffe – KLICK – där la hon på luren –

Ja vad tycker ni om coacher?

Ska nog också ta kaffe NU.

3 kommentarer

 1. Kalle S

  Jag tycker om att läsa den här sortens funderande kring ett enda ord. Som vanligt när jag ser ord med engelskt ursprung undrar även här, varför vi inte i stället kunde använda ett svenskt ord, som även min farmor kunde förstå – om hon levde förstås!

  I mitt favoritlexicon, Encarta World English Dictionary, som i visst avseende är roligare än Google, listas 8 olika betydelser av ordet ”coach”.

  En av betydelserna anges som ”tutor”, d.v.s. privatlärare, som kommer från latinets tutor, som i sin tur betyder ungefär beskyddare, förmyndare (gardian på engelska).

  Fan vilken torris han är, tycker du kanske, men det här är vad jag verkligen tycker om, d.v.s. att ”forska” i ords ursprung.

 2. Smulan

  Skulle tro man lånat ordet från den idrottsliga världen där man coachar sina adepter och spelare. En coach är ju den som peppar och leder laget/spelaren mot rätt mål. Coachen är ju den som tar dom rätta besluten just då. Fungerar lite liknande att vara chef då.

  Det som skiljer coachen från idrottsvärlden och den som coachar sin klient är kanske mer att när det gäller idrotten så tas beslut av coachen medan den som coachar klienten gör det tillsammans med just klienten.

  Själva ordet coach handlar ju om att leda och leda så rätt man kan utifrån den kunskap och information man får.

  (sagt av smulan som är f.d elitidrottare) 😉

 3. Jan N

  När jag hör coach tänker jag inspiratör. Ledning genom inspiration. Det är inte lätt att läsa sig till en sådan förmåga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.