Kvinnors förhandling om lön

Det blir nog flera inlägg här om oss kvinnor men så är jag ju kvinna också – vilket inte borde förvåna så många. När jag kom till världen – sist av tre barn så sa alltid pappa att han hade en av varje sort!! Vilket lämnade många med stora frågetecken men han var en riktig luring men SNÄLL.

Vid en annan mycket intressant kväll så ventilerades ämnet varför vi kvinnor inte har samma/lika lön som män. I detta fall så cirkulerade diskussionen angående läkarlön vilket visade sig att en kvinnlig läkare har cirka 80% när en manlig läkare har 100% inom samma "ämne". Ni fattar eller hur.

Men varför!!
Hur i hela friden kan man förklara detta eftersom det inte finns någon skillnad i längd på utbildning, kunnande eller placering typ glesbygd. Efter en hel del funderingar så kläcker en av oss en händelse som får stå till grund för hela vårt resonemang. Nämligen:
– förhandlar man med en KVINNA så får man inte mer i lön än vad hon har.
Denna tes kom mer och mer låta trolig, vi vände och vred på resonemanget och jämförde löner och vem man förhandlat med.

Det blev mer och mer troligt. I denna diskussion ingick även Västerbottens metallordförande som även åker runt tillsammans med en kollega och diskuterar/utbildar i jämställdhet. Hon hade även en förklaring till varför ingen ska ha mer betalt än någon annan.

Jämförelsen hon gjorde var att visa på att manlig hierarki går från toppen till botten, en ordentligt synlig ordning. Medan vi kvinnor omsluts av en stor ring där alla tar ansvar, månar om alla och direkt någon kliver ur cirkeln i olikhet på något sätt så utesluts den personen ur cirkeln. Vi ska i cirkeln vara likformiga och inte sticka ut på något sätt och får vi då upp lönen mer än den kvinna vi förhandlar med så "åker vi ur cirkeln".

Förhandlar vi med en man – då finns det ingen begränsning på det planet utan handlar med om förhandling, argument och beslut utifrån detta.

Intressant – nu får ni förlåta mig om jag inte riktigt kan återge tanken om cirkeln och utanförskapet men det skulle vara väldigt roligt att få höra mer om detta.

Intressant – vad tror ni om detta.
Hur man än vänder och vrider sig så är inte lönerna givna i perspektiv på kön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.