Kompetensutveckla

Nu kommer den andra vågen, den första var AF som anställer coacher för att hjälpa varslade och arbetslösa att skaffa sig ett jobb. Den andra vågen är nu Kompetensutveckling för samma grupp människor.

En kompis till mig berättade igår att hon träffat på en kvinna med utländska ursprung som just hade blivit svetsare. Kvinnan uttryckte sin besvikelse på att nu ville ingen anställa någon och i alla fall ingen svetsare.

Ser att Universitetet hakar på trenden och erbjuder utbildningar och kurser som kompetensutveckling. Jag undrar bara lite stilla;
– Är det inte ett stort lotteri att veta vilken kunskap som behövs i framtiden?
Är det inte vanskligt att locka in människor i en lång kunskapsbana på sådan hög nivå när man inte ens vet vad som behövs?

Har Universitetet gjort en vetenskaplig utredning med orsakssammanhang så de vet att vissa utbildningar kommer att efterfrågas eller har de mer ’hakat’ på trenden och erbjuder samma utbildningar som redan finns. De ser sin chans att visa upp sig, bli ett föredömligt exempel med redan existerande utbildningar.

Universiteten är ju inte så känd för att kunna göra tvärkast och börja erbjuda nya utbildningar.

Vilken kompetens kommer att behövas? Vilka nya idéer kommer att värka fram i denna kris? Hur många nya produkter kommer att se sitt ljus och HUR MÅNGA KOMMER ATT RAMLA BORT?

Maskinparker som om två år är helt utbytta, svarvar som idag är hypermoderna kommer att om två år vara monument av en tid man inte vill tillbaka till etc.

Framtiden kommer att bli intressant på många sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.