Landstingspolitikerna inbjudna

Som jag nämnt förut så jobbar jag vissa dagar med ett av nordens ledande företag på viktminskning. Nu har vi bjudit in Landstingspolitikerna för att diskutera den ökande vikten i vårt län.

Övervikt och försämrat välmående ökar bland våra invånare – lösningar efterfrågas.

Vårdköerna ökar, ekonomin minskar inte bara hos landstinget utan även hos den enskilda individen. Vad tänker Umeås landstingspolitiker om denna utveckling och vilka visioner har de satt för att lösa detta växande problem.

Nuvarande resultat och erfarenhet visar att det individuella ansvaret för den egna hälsan inte fungerar fullt ut. Innebörden i orden blir mer en "ursäkt", en bortförklaring med tomma ord. Detta skapar ett förnedrande skimmer, skam och skuld över dem som inte orkar, kan eller förmår sig ta tag i sitt "individuella" ansvar.

Att sopa problematiken under matten hjälper inte den enskilda individen att börja må bättre till kropp och själ utan vi måste hitta lösningar som fungerar för alla.

De kostrekommendationerna som vi översköljs med fungerar inte eftersom många av oss ökar i vikt och kan inte kontrollera den. Är det fel på kostrekommendationerna eller är det vi människor som är den felande länken? Svenska folket ökar i vikt vilket medför att välfärdssjukdomarna ökar kraftigt. Tillsammans med den stressade tillvaron minskar även det generella välmåendet och livssituationen förändras.

Har ni läsare några tips?

4 kommentarer

  1. carina nensen

    Vilket otroligt viktigt arbete ni har!
    Jag har alltid undrat varför det inte är förbjudet att bjuda ut varor i butikerna, på det sätt som det görs idag.
    Ni vet:”Köp tre påsar, betala för två”osv, osv. Det är alltid hälsofarliga livsmedel, som ligger närmast kassan, osv , osv.

    För att finasiera fetmaforskning kunde 1 % av skräpmatsförsäljningen tillfalla forskningen istället. Just nu är det fritt fram att tjäna pengar på något som alla vet är farligt. En aning konstigt, tycker jag. När man vet att socker är beroendeframkallande , palmolja är gift, färgämnen är hälsovådliga.

  2. Louice

    Jag är nyfiken! Men vilket ”viktföretag” är det du samverkar med?

    VIKTingt jobb du har iaf på den fronten! Jag skulle behöva en omgång av det…hmmmm 😉

  3. Jan N

    Inför två TV-fria kvällar i veckan. Stör ut hela rasket tisdag och torsdag. *s*

    Skämt åsido, jag tror att det behövs mer rörelse. Och mer sömn.

  4. Smulan

    I den bästa av världar skulle vi slippa ta ansvar över oss själva. Vi skulle inte behöva ta ansvar för att vi kör för fort då ansvaret helt skulle läggas på bilindustrin som tillverkar på tok för snabba och bra bilar. Vi skulle inte behöva ta ansvar för våra barns uppfostran eftersom vi lägger skulden på dagis och skola för vad våra barn i franmtiden kan komma ställa till med. Och allt onyttigt vi stoppade i oss skulle helt och hållet vara handlarnas ansvar eftersom dom lockar oss med såna godsaker framför våra näsor och låter oss skapa vårt eget sockerberoende.

    Jorå, listan över slippa ta ansvar för oss själva kan göras hur lång som helst. Men jag tror inte förbud, överförmynderi eller andra liknande åtgärder kommer hindra oss människor välja mindre bra vägar i våra liv. Det vi mest suktar efter kommer vi skaffa oss hur mycket förbud och hur mycket vi än försöker dölja godsakerna som finns där.

    För att hjälpa människor förändra sina liv måste dom själva verkligen vilja det. Det finns inga genvägar till förändring utan man får lov ta den jobbiga vägen genom missbruksträsket vad än det kan bestå av. Det spelar alltså ingen roll hur mycket hjälp man får om man inte lyckats kommit till insikt först och verkligen VILL.

    Hur vi ska komma till rätta med problemet är desto svårare att komma på då det oftast handlar om pengar. Det är heller inte lätt motivera människor, som tidigare nästan bara rört sig mellan hem, jobb och affären till fysisk aktivitet.

    I regel brukar det först måsta hända en smärre tragedi i form av sjukdom för att man ska ta tag i sitt eget liv och börja förstå att det verkligen är tid för förändring.

    Egentligen behövs inte alltför stora omkastningar i sitt leverne för att det ska ge människor ett bättre mående. Jag tror folk mycket väl vet hur man ska äta och hur man ska aktivera sig men det är början som är det svåra. Kanske det skulle startas små promenadklubbar i kvarteren?:-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.