Begravning

Jag har funderat over detta med begravningar och priset man betalar "in cash" för en begravning.

Det är dyrt att anordna en begravning oavsett om man tillhör svenska kyrkan eller inte. Det förundras jag lite över. Jag betalar ju skatt som ska gå till vägar, omsorg, sjukvård och en massa andra saker.

Är man med i Svenska kyrkan så betalar man "skatt" också? Eller en viss del man betalar går till Svenska kyrkan som jag kan då tycka borde gå till begravningsprislappen. Vad går kyrkoskatten till rent krast? Lön till präster, kyrkoherdar etc och uppvärming till de gigantiska kyrkorna eller?

Man förlorar en älskad person, barn, förälder, vän; en människa som aldrig kommer tillbaka och som för alltid finns med en hela livet ut i början med enormt stor sorg. Sedan kommer den sakta att vändas till ett varmt stort minne där saknad och sorg tar mindre plats än tidigare.

Såklart man vill ge den man mist en värdig begravning, en begravning att minnas för oss som finns kvar. Ett avslut på den första chockfasen som sedan kommer att övergå till ett annat stadium.

Men vad händer med de människor som inte har råd att betala en begravning? Man ska inte ta för givet att personen som dör har försäkringar, har ett jobb och är med i ett bra fack som betalar ut ett helt basbelopp etc.

Hur många får låna pengar till att begrava sina nära och kära? Så enormt tragiskt, ytterligare ett stressmoment som läggs på de närmast sörjande.

I en tidning får man betala rejält för en dödsannons men inget för en "föddaannons" läste jag för ett tag sedan. Det var en person som klagade över det i VK.

Min pappa sa alltid till oss tre barn; när jag dör får ni lägga mig i en papplåda och gräva ned mig bakom ladugården!! Då tyckte vi att det lät fruktansvärt hemskt men det finns ju en viss bakomliggande tanke, en annan dimension på problemet som bara de drabbade så väl känner av??.

7 kommentarer

 1. Helena

  …ur svenska kyrkan för några år sen. Jag är icketroende som bara den 😀 Och ändå ska vi alla dö.. Så jag tänkte: ”Låt de som är troende betala för kyrkan, så lägger jag mina pengar på grejer som JAG tror på… oftast okristliga ting hehe”

 2. Smulan

  Ingen behöver begravas i nån papplåda. Det finns stöd att få för begravningar ifall inga pengar finns. Har själv begravt en morbror på det viset som bara lämnade skulder efter sig.

  Men en annan sak som jag alltid undrat över är varför vi håller fast vid denna begravningscermoni när vi ändå inte är särskilt troende.

  Skulle det inte vara bra om vi själva mer kunde bestämma över hur vi vill göra den dagen vi ska gå iväg?

  Visst kan vi skriva i det s.k vita kuvertet hur vi vill det ska se ut kring begravningen men själva cermonin sker i kyrkan och ser för det mesta lika ut.

  Vad är det som säger att kyrkan absolut måste vara inblandad med sin tro när just jag ska gå? Jag kanske inte alls är överens med det kyrkan står för och då kan det ju kännas mer fel för dom anhöriga och den s.k cermonin blir inte alls vad man tänkt sig.

  Skulle vi kunna tänka oss andra alternativ än kyrkans inblandning i framtiden?

 3. Alissa

  Det är många som väljer att inte ha en präst eller några psalmer vid begravningar nu för tiden då det finns så många olika kulturer, religioner och synsätt i detta land idag. Jehovas vittnen t.ex. har sina begravningar i begravningskapell eller direkt på begravningsplatsen. Den förättas också av.. ja.. vem som helst! Så borde ju en icke-troende också kunna göra antar jag.

 4. Elisabet

  Men Helena, hur blir det då den dagen du dör? Får du ligga på en kyrkogård? Jag har ofta undrat över hur det blir för dom som inte är med i kyrkan.

 5. Syster

  Jag har en önskan till min man att han ska snickra en kista i björk till mig. Den har vi uppe på garagevinden tills det är dags. JAg har meddelat mina barn att om jag trillar dit så kan det finnas en låda till mig där.
  Såg en gång i tidningen Hemsljöden att det finns snickargrupper där man bygger sin egen låda..
  Min man hade svårt att ta detta på allvar men jag tycker att det vore en Kärlekshandling så gott som något.

 6. Peter i graven brevid, förlåt bloggen brevid

  Begravningsavgift heter lösningen för att alla ska hamna innanför murarna när vi dör. Det är något alla betalar oavsett om vi är medlem i kyrkan eller inte.

 7. Eva

  Dom som har gått ur svenska kyrkan har fortfarande all rätt att begravs på en kyrkogård. Det som skiljer sig är att man inte får använda sig av gravkapellet i samband med begravningen. Tog farväl av min älskade bonus pappa 2007, och han hade trätt ur svenska kyrkan. Nu är det ju inte varje dag som man har varit på en begravning, men det va den vackraste begravning som jag har varit på. Vi själva bestämde precis hur vi ville ha det, inga psalmer spelades utan andra sånger. Avslutningsvis så sjöng vi en bit ur ”Tänd ett ljus”, triads låt. Bara för att vi lämnar svenska kyrkan betyder inte det att vi är helt utelämnade, snarare tvärtom. Större valmöjlighet för oss. Vid en kristen begravning så ska vissa saker följas/finnas med, och det kanske inte alltid är det man vill. Så tänk på vad det är ni vill. Efter våran förlust så satte jag mig ner och skrev ner hur jag ville ha det vid min bortgång, det är något som jag tycker alla ska göra. Dom efterlevande slipper då en sak i den svåra tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.