Begravningskommentarer – vill veta mer

Fick kommentarer om mitt inlägg om begravningar så jag måste ta upp det igen.

Jag har förstått av er som kommenterat att man kan välja olika typer av begravningar oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Vad mer som jag fått veta är att man kan styra och ställa, ha önskemål om innehållet och få den som man vill ha det.

Syrran har till och med uppmärksammat att man i tidningen Hemslöjd visade på studiecirklar där man snickrar sin egen eller annans kista. Hennes önskan är en hemmasnickrad björkkista.

Vad jag inte fått reda på är KOSTNAD för en begravning. Har lite "hum" om att en vanlig kristen begravning har en prislapp runt 40 000 kronor med ALLT. Då ingår även de dyra döds- och tackannonserna i lokaltidningen. Eller det tar jag bara för givet.
Läste just att den lilla tackannons går på 2500 kr (om jag nu inte läste alldeles fel eller fattade fel).

Är jag då en IF Metallare som betalar som jag ska så har jag rätt till ett halvt basbelopp i begravningshjälp dvs cirka 21 000 kr. Man kan undra varför inte det är ett basbelopp – någon som vet?

Vad kostar en "icke svenska kyrkan" begravning? Heter det borgerlig begravning? Vart gräver man ner mig vid en sådan begravning? Får jag ligga bland mina släktingar eftersom jag ärvt deras grav?

Snacka om att man vet lite om vad som händer, vad det kostar med en händelse som ingen av oss kommer sig undan – att dö.

Förstår att många tycker att detta är ett otroligt omoraliskt, oetiskt och fruktansvärt respektlöst inlägg men jag vill veta.

Nu ska jag på träff med ambassadörerna för kvinnliga företagare så det blir tyst ett tag från mig. Men jag vill fortfarande VETA om någon kan svara på dessa frågor.

Hepp

3 kommentarer

 1. Smulan

  När min skuldbesatte morbror skulle begravas var det kommunen som gick in med begravningskostnader. Kommer inte ihåg summan men begravningen blev inte alls så illa. Och han ligger tillsammans med mina föräldrar och andra hädangångna i en minneslund. Han var heller inte medlem i svenska kyrkan men man betalar ändå som sagt en viss del i skatt.

  Och jag tycker inte alls det är ett respektlöst inlägg du gjort. Varför skulle ett intresse för ta reda på hur något förhåller sig vara respektlöst?

 2. L-Å

  Utan att vara expert har jag för mig att det förhåller sig så här:
  Det som kostar vid en begravning (vet inte hur mycket men 40000 är säkert ingen orimlig summa) är ju kostnader för kista och tjänster runt det (begravningsbyråns omkostnader m a o) samt annons i tidningar, gravsten, ev förtäring vid minnesstund etc. Det kostar oavsett du är med i kyrkan eller inte. Den kyrkliga ceremonin är ”gratis” för medlemmar och ALLA (oavsett kyrkotillhörighet eller ingen alls) betalar en begravningsavgift på skattsedeln och får därmed rätten att begravas på en begravningsplats (kyrkogården t ex). Borgerlig begravning kallas det om man väljer bort präst och kyrka (vanligt alltså för icke kyrkomedlemmar) och den kan man ju ha var som helst med vem som helst som leder det hela. Icke kyrkomedlemmar behöver alltså inte begravas i ett dike…

  Anhöriga kan dessutom hyra präst och kyrka för en mer traditionell begravning, trots att den avlidne inte var kyrkomedlem. Hoppas nån som vet bättre kan rätta mina eventuella fel!

 3. L-Å

  Du undrar också vart kyrkoskatten tar vägen och jag tror mig veta att den INTE går till begravning. Den går ju till löner, underhåll av lokaler etc. Sen förstås själva rätten att ha en kyrklig begravning med präst och kyrka och hela baletten.

  Den avgift ALLA betalar, begravningsavgiften, täcker själva graven, gravöppning och igentäckning. Tror jag. Som sagt, rätta mig om jag har fel för det är är inte en helt oviktig fråga. Fast det kanske är med stigande ålder man börjar fundera (och händelser i ens närhet).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.