Förhandla bort övertid

Är det smart eller inte?

För några veckor sedan träffade jag på ett gäng uppgivna själar. Samtalet kom att röra ämnet övertid som tydligen är mer en regel än undantag idag. Många chefer idag har förhandlat bort sin övertid vilket då INTE betyder att de ALDRIG jobbar övertid utan att arbetsledning anser att de är så välbetalda att när det behövs jobbas övertid så får man inte betalt för den.

Är detta en FÄLLA eller är det helt OK?

I den här gruppen ansåg att man det var en otroligt stor fälla. Alla jobbade övertid med minst 1 timme per dag med undantag för fredag eller helg före helgdag. Ingen hade en vanlig hederlig 40 timmars arbetsvecka. När man sedan ville ta ut semester, all sin övertid så gick inte det!!!
Det var TACKEN det!!!. Här ställer man upp och jobbar och man kan inte ens vara ledig när man vill det! Vilket jäkla dåligt företag

Acceptabelt
Hur mycket övertid är acceptabelt idag om man bortser från arbetstidslagen? Hetsar man varandra till att jobba mer och mer? Är det fint att jobba övertid och nått som visar på att man är en viktig person?

Vem beordrar övertid?
Är övertidsuttag varje persons ansvar och bestäms av en själv?

När jag ser att det hopar sig med jobb, att jag inte fått grejerna ur händerna eller att det är enklast att jobba utanför arbetstidens timmar så man får jobba ifred utan telefoner och frågor. Detta händer några enstaka gånger och är helt i sin ordning men de som nu uttalade sig om att man jobbade minst 1 timmes övertid varje dag – obetalt.

Chefens ansvar?
Finns det någonstans en chef som säger att det är önskvärt att jag jobbar några timmar extra för att få "grejerna" ur händerna.

Hur mycket övertid accepterar en chef att man jobbar? Har de någon kontroll över övertiden när den inte registreras någonstans? Vet de att folk jobbar så mycket övertid som de gör när man förhandlat bort "övertidsersättning" dvs det syns inte i pengapungen.

Bättre än bäst?
Vem avgör när arbetet är "klart", när det duger? Hur många timmar ska läggas på olika jobb och behöver allt vara PERFEKT? Räcker det med att den är bäst eller måste den överarbetas för att bli bättre än bäst?

Varför har en process som leanproduktion kommit till? Att varje person ska utföra det jobb som krävs för att hela kedjen ska fungera så att slutprodukten håller de krav som beställaren har krävt. Inte mer än vad som krävs och inte för lite utan just exakt vad som krävs så inte arbetskraft, material eller arbetstid SLÖSAS bort till att göra något bättre än kravspec.

Hur kan man då jobba övertid om man jobbar med den processen?

Familjen & fritid?
Vad säger familjen. Eller partnern om att en jobbar mycket, kanske båda? Hur blir familjelivet och hur snett blir arbetsfördelningen när den ena sällan är hemma före klockan 19.00 på kvällen. Samt försvinner några timmar på helgen?

Vem tvingas handla, skjutsa barn, göra alla vardagssysslor SJÄLV utan större stöd eller hjälp? Hur trött, less, gnällig och oförstående blir man inte då?
Man kan lika gärna leva ensam.

Har man någon fritid? Har man tid och är det lönt att skaffa sig en fritid? Man jobbar ju jämt.

Varför jobbar man övertid?
Om man nu inte får betalt för ÖVERTID varför jobbar man över? Vad driver folk att jobba fler timmar än vad man är anställd för, UTAN ATT FÅ BETALT?

2 kommentarer

  1. blogggranne

    Man jobbar övertid utan att få ersättning för att företaget man jobbar i fortsättningen ska överleva. Med andra ord vill man ha ett jobb att gå till i många år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.