Bitch, hora & slyna

Jag har funderat hårt på man använder orden bitch, hora och slyna.

Vad jag förstår efter att ha lyssnat av några som går i grundskolan samt några andra som går i gymnasieskolan så förekommer dessa ord i nedvärderande, förnedrande och i negativ bemärkelse. Jag har även märkt att dessa ord används av vuxna kvinnor till andra i samma nedvärderande stil.
 
Nu finns det även en lite mer nyanserad och snällare innebörd av ordet bitch som mer och mer verkar tona ut men det har haft en hög status för att vara en kvinna, självständig med kontroll över sitt liv och sin egen ekonomi.
 
Vad jag har funderat över är just varför kvinnor använder det mot andra. Har själva innebörden av orden förlorat sin betydelse? Uppenbarligen så är det fortfarande skällsord eftersom de mest uttalas i sammanhang där man är arg, missnöjd, sårad eller på att annat sätt emotionellt upprörd över andra.
 
Men när de används i positiv anda hur tänker man då? Varför kallar man varandra för hora eller slyna i sammanhang där man positivt bryr sig om den andre?
 
Jag får inte riktigt ihop allt detta för hur ska man kunna lära barn & ungdomar att kommunicera med varandra på ett bra sätt när nyansen mellan innebörden svajar betänkligt i olika sammanhang. När orden används i vardagligt tal, haglar över unga människor som alla andra vanliga svordomar.
 
Har innebörden av orden slyna och hora försvunnit eller är det mina fördomar om hur man är som SLYNA och som HORA som gör att jag inte tycker att det är VACKRA ord att kalla varandra.
 
Eller har jag blitt GAMMAL!!!
Etiketter: , , ,

21 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Visst är det bedrövligt? Jag hör hur tjejpolare kallar varann för ”bitches” osv. Och jag tycker precis som du. HUR kan sådana ord vara positiv för någon? Även i språket har alla gränser suddats ut och det bidrar också till ett hårdare klimat i samhället. Och det beror inte på att vi håller på att bli gamla, utan det beror på att vårt sunda förnuft fortfarande är intakt!

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Tycker att det låter dubbelbottnat, eller att dom säger att det är ett positivt ord enbart för att få använda det.

  Som du vet så är det inte heller ok att säga ”n” ordet till människor av annan härkomst. Såg ett program, tror att det var dr Phil, och då var det helt plötsligt ok att amerika/afrikaner kallade varandra för ”n” ordet men det är inte ok för andra att göra det, ehhh??? I know nothing?

  Håller med Helena, det har inte med åldern att göra utan snarare förståndet. Javisst, förstånd kan ju också växa fram av ålder eller erfarenhet, då är jag glad att jag är mer erfaren än dom som använder sig av dom orden. Ha en nice dag!

 3. Soffan

  JÄTTEBRA skrivet. Jag fattar inte hur man kan kalla andra kompisar för ”slyna”. Så fruktansvärt nedvärderande och FULT. Visst har alla fått en NAMN.

 4. Anna funderar också

  Även om det är nått slags jargånggrej så lär man ju andra att det är helt OK att kalla andra för dessa ord. *RYYSER* – jag tycker det är konstigt at tvissa ord får användas av vissa kompisar när det blir jättefult när det andra kompisar säger det. Varför säga dem ALLS?

 5. mamma till två

  SÅ BRA att du skriver om detta. Jag har två flickor som kommer hem från skolan där dessa ord haglar över dem i olika nyanser och betydelser. Det känns lite som härskarteknik och vad vet tonårsbarn om detta. Många pojkar verkar använda detta stadigt också.

 6. Sandras inredning

  Jag håller med dig helt och hållet, det är inte vackra ord på något sätt.

  Svar: Javisst både läser jag och uppskattar dina kommentarer 🙂 Det är först nyligen som jag upptäckte att det gick att kommentera. Kram Sandra

 7. Uffe G.

  Jag läser alltid din blogg även om jag inte ger mig till känna alls. Gillar dina funderingar och sedan en liten KNORR på slutet där du försöker engagera oss. Jag förstår att många läser dig med ett litet snett leende och igenkännande.

  Detta ämne är högintressant – vad är det som gör att unga kvinnor, eller kvinnor tar över detta system till förnedring som män brukade ta till. Psykiskt nedbrytande ord. Intressant att få lyfta frågan. Ska följa den och hoppas att fler skriver.
  Tack

 8. Sandström 347

  TACK.
  Jag har blivit kallad hora under halva gymnasietiden bara för att jag hade många som uppvaktade mig men inte ville gå ut med dem. Det slutade med att jag gick ut med en kille och när han inte fick taffsa så spridde han ut ett rykte om ”vad vi hade gjort”. Ryktet gick att jag var lättfotad – fick ett helvete med att killar som också ville. Mitt rykte var att jag var lätt att få isäng men jag var oskuld när jag gick ur gymnasiet. Jag fick höra ordet HORA mest från andra kvinnor.

 9. Skönt!

  …att någon mer än jag reagerar över detta.
  Har tre barn som går i mellan eller högstadiet. Vi talade om detta senast i går då en av tjejernas kompisar använde ”bitch” frekvent. Var en pinsam mamma och ifrågasatte – igen. Skall visa din blogg i kväll. Tack för uppbackningen i ämnet!

 10. Lisbet Olofsson

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2009-08-25 06:50)
  BÅDE MARIA & HELENA – ibland känner man sig mer som en MORALtant på något sätt. Men ni och andra håller med mig så jag undrar vad de som INTE håller med oss tycker. Ingen har uttalat sig från ”andra sidan””.

 11. Lisbet Olofsson

  Svar till Anna funderar också (2009-08-25 07:40)
  ANNA & Soffan & SARA

  En till sak är varför man TILLÅTER andra att de kallar en dessa ”namn” och inte säger ifrån. Hur tänker man då?

 12. Lisbet Olofsson

  Svar till Uffe G. (2009-08-25 07:50)
  Tack du verkar vara i minoritet som MAN här. Det skulle vara intressant att höra vad du tänker om andra som blir kallade dessa ord. Rycker du på axlarna eller börjar du TRO att man menar detta, att man tycker att de är horor i den form som är ursprungligt.

 13. Lisbet Olofsson

  Svar till Sandström 347 (2009-08-25 08:03)
  Denna form av mobbing och kränkning är så OERHÖRT beklagande att se. Alla lyssnade till den försmådda mannen som inte fick taffsa och trodde på honom. Jag är så ledsen för din skull, så frustrerande för dig att få den stämpeln utan några grunder. INGEN SKA FÅ DEN STÄMPELN oavsett vad som händer.

 14. Lisbet Olofsson

  Svar till Skönt! (2009-08-25 09:23)
  Var en pinsam mamma och ifrågasätt. Vad händer när leken med ord blir VERKLIGHET. Vems är felet? Hur gör man för attt skydda prsonen som just sagt ordet på vänskaplig bas och som sedan själv för smaka på verkligheten av det. När andra inte märker skillnaden och för det vidare som en SANNING. Hur kul är det då?

 15. Malin Eriksson

  Meredith Brooks har en låt som heter ”BITCH”.
  Som trebarnsmamma (tonårsmamma) med man och villa, volvo, vagga, ingen vovve osv; så ÄR man texten i den låten!
  Lyssna på den!
  ÄG texten!
  Om du är kvinna, mamma, fru, älskarinna, syndare, helgon, någons barn.

 16. Musse

  Att bli kallad bitch kan vara något positivt. Men bara kan! En bitch kan vara en kvinna med integritet och skinn på näsan. En kvinna som ingen MAN sätter sig på. Oftast är det då en man som kallar henne för ordet. En man som upptäckt att han plötsligt inte kan behandla någon nedvärderade och får då veta det just av en av honom så kallad ”bitch”.
  Dom andra två beteckningarna på det kvinnliga könet är big no no!
  Intressant vore att kolla med Jennie Walker, som också bloggar här, varför hon gör det under psydonymen ”slynan”!
  Första gången jag såg henne trodde jag det vara någon som annonserade på VK som sålde nätsex! Visst var det att dra för snabba slutsatser men varför nedvärdera sig själv på det sättet? Hon måste lägga en helt annan värdering i ordet ”slyna”!

 17. Smulan

  Hmm…vet inte att jag kan minnas att jag hört bitch sägas i positiv bemärkelse men det kan säkert vara möjligt liksom det mesta.

  Om vi bara tittar på själva orden så har dom för den lite äldre massan av oss en negativ betydelse och det ligger dessutom nedlåtande och elakhet bakom orden.

  För tonåringar har orden samma betydelse men ändå inte. Jag vill mena att tonåringar missbrukar ord lite hur som helst nu för tiden utan att egentligen bry sig särskilt mycket vad orden egentligen betyder och står för och vad konsekvensen kan bli av det.

  Att kvinnor använder dessa mindre lyckade ord gentemot varandra säger lite mer om just dessa kvinnor. Vi borde veta bättre än så och behandla varandra på ett mer värdigt sätt om vi vill få våra barn, tonårskillar och män att också behandla oss bättre. Om inte vi kvinnor visar varandra respekt….hur ska vi då få den manliga befolkningen att göra det?

  Till sist, det är aldrig okej höra någon använda nedsättande ord som dessa mot någon annan. Man kan snällt be vederbörande använda andra ord om denne har nåt att säga. Vi vuxna ska föregå med gott exempel och visa våra barn och tonåringar en bättre väg att gå. Kan ju även vara vuxna som behöver påminnas emellanåt. Jag ser det som vi alla har ansvar där.

 18. R(obban)

  Här kommer en maskulin kommentar iaf.
  Har funderat på hur VK i det här fallet kan godkänna ”slyna” som bloggartitel.
  VK har ju faktiskt som massmedia ett stort ansvar att värna om språket och vårat förhållningssätt till varandra.

  VK skärpning!!!

 19. Rolf Sandberg

  Suzanne Reuter brukar av karlar kallas för ”bitch” med någon form av värme. Men det är nog enda gången som det uttrycket använda i en positiv bemärkelse.

  Företeelsen som du tar upp tar sej många uttryck.
  – ”Du kränker mej” kan min bonusdotter säga när det jag säger inte faller henne på läppen. (Mej kränker man när man trampar på min integrtet.)
  – ”Kalle hatar mej!” kan en annan av ungarna säga och mena att Kalle snackade med nån annan på rasten på skolan. (Om jag hatar nån kan jag tänka mej att ta livet av vederbörande)
  – ”Vilken jävla hora du är” kan man höra på ungarnas skola när någon vägrar dela med sej en cigarrett när de är och tjuvröker. (I min värld är en hora en person som tar betalt för sexuella tjänster)

  – ”Nisse är en jävl idiot” säger ungarna och menar att Nisse inte hänger med riktigt i matten i skolan. I min värld är en idiot en person med ett IQ under 35 som inte kommer att lära sej att knyta skorna på en livstid.

  ”Är jag gammal?” avslutar du ditt inlägg…. Inte nödvändigtvis, säger jag – det är en fråga om hur man känner sej. Men vi – både du och jag – har varit med tillräckligt länge för att ha hunnit se språkets innebörd förskjutas – något som den alltid har gjort.

  Språkets innebörd förskjuts, samhällets värderingar förskjuts. En väldigt tydlig förskjutning handlar om hur rädd vi är om kvinnokroppen – 1959 blev det debatt om bara bröst i filmen ”Hon dansade en sommar”, 1969 var det feministtåg om bara bröst i FIB Aktullt, 1979 var det skarpt läge kring publiceringen av renodlad porr i samma tidning, 1989 var bildserier på analsex accepterat i samma tining. 1999 fick jag slå av MTV hemma för att folk knullade i musikvideos – nån gjorde det och sedan var den gränsen sprängd.¨

  På samma sätt som begreppet om bildernas värde förskjuts förskjuts även de språkliga värdena. Om vi inte hade haft den här ständigt pågående värdeförskjutningen hade vi fortfarande stavat ordet ”var” som ”hvar” och ”bli” som ”blifva”.

  Ibland tänker jag att språk är som heroin. Det missbrukas och tappar sin verkan. Samtidigt har vi behov av att kunna uttrycka saker, som till exempel att en viss person är en idiot. Om ordet ”hora” betyder ”en som inte lånar ut cigarretter” så måste vi ju uppfinna ett nytt ord för ”en som säljer sexuella tjänster”. Vi stressas hela tiden att använda starkare och starkare uttryck – precis som heroinisten stressas att ta mer och merav sin drog.

 20. Rolf Sandberg

  Suzanne Reuter brukar av karlar kallas för ”bitch” med någon form av värme. Men det är nog enda gången som det uttrycket använda i en positiv bemärkelse.

  Företeelsen som du tar upp tar sej många uttryck.
  – ”Du kränker mej” kan min bonusdotter säga när det jag säger inte faller henne på läppen. (Mej kränker man när man trampar på min integrtet.)
  – ”Kalle hatar mej!” kan en annan av ungarna säga och mena att Kalle snackade med nån annan på rasten på skolan. (Om jag hatar nån kan jag tänka mej att ta livet av vederbörande)
  – ”Vilken jävla hora du är” kan man höra på ungarnas skola när någon vägrar dela med sej en cigarrett när de är och tjuvröker. (I min värld är en hora en person som tar betalt för sexuella tjänster)

  – ”Nisse är en jävl idiot” säger ungarna och menar att Nisse inte hänger med riktigt i matten i skolan. I min värld är en idiot en person med ett IQ under 35 som inte kommer att lära sej att knyta skorna på en livstid.

  ”Är jag gammal?” avslutar du ditt inlägg…. Inte nödvändigtvis, säger jag – det är en fråga om hur man känner sej. Men vi – både du och jag – har varit med tillräckligt länge för att ha hunnit se språkets innebörd förskjutas – något som den alltid har gjort.

  Språkets innebörd förskjuts, samhällets värderingar förskjuts. En väldigt tydlig förskjutning handlar om hur rädd vi är om kvinnokroppen – 1959 blev det debatt om bara bröst i filmen ”Hon dansade en sommar”, 1969 var det feministtåg om bara bröst i FIB Aktullt, 1979 var det skarpt läge kring publiceringen av renodlad porr i samma tidning, 1989 var bildserier på analsex accepterat i samma tining. 1999 fick jag slå av MTV hemma för att folk knullade i musikvideos – nån gjorde det och sedan var den gränsen sprängd.¨

  På samma sätt som begreppet om bildernas värde förskjuts förskjuts även de språkliga värdena. Om vi inte hade haft den här ständigt pågående värdeförskjutningen hade vi fortfarande stavat ordet ”var” som ”hvar” och ”bli” som ”blifva”.

  Ibland tänker jag att språk är som heroin. Det missbrukas och tappar sin verkan. Samtidigt har vi behov av att kunna uttrycka saker, som till exempel att en viss person är en idiot. Om ordet ”hora” betyder ”en som inte lånar ut cigarretter” så måste vi ju uppfinna ett nytt ord för ”en som säljer sexuella tjänster”. Vi stressas hela tiden att använda starkare och starkare uttryck – precis som heroinisten stressas att ta mer och merav sin drog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.