Sista föreläsningen

Med några få månader kvar i livet höll den amerikanske dataprofessorn Randy Pausch en sista föreläsning. Han visste att han skulle dö i cancer, men talade inte om sin sjukdom utan om hur viktigt det är att förverkliga barndomsdrömmarna.

 

Den bejublade föreläsningen lades ut på nätet – och nu har nära åtta miljoner människor tagit del av hans tankar. Föreläsningen blev en bok som kom ut i USA i april 2008. Tre månader senare var Pausch död. I början av året gavs "Den sista föreläsningen" ut på svenska. Boken är en hyllning till drömmarna, föräldrarna, hustrun och de tre barnen. Men den är också ett vittnesmål om hur en framgångsrik vetenskapsman tänker och känner inför något han inte kan påverka, något som obevekligt släcker hans liv.
 
Det finns små fragment som gigantiska ”aha-upplevesler som jag kommer att ta med mig av denna bok och video än något annat.
 
Meningar som;
”Murar finns där för att hejda de människor som inte vill ha något tillräckligt mycket. De finns där för att hejda andra människor”
”Klaga inte arbeta hårdare”
”Bara för att du sitter på förarplatsen innebär det inte att du behöver köra över folk”
”Man måste lära sig grunderna annars fungerar inte finliret”
”Om ingen säger någonting till en när man gör fel betyder det att de inte tror på en längre”
(man kanske inte vill höra kritiken, men den kommer från samma personer som säger att de fortfarande älskar en och bryr sig om en och vill att man ska bli bättre)
”Skillnaden mellan att vi stänger kl. 20.00 eller vi har öppet till 20.00”
”En ask minttabletter”

 

Den sista föreläsningen är en bok av Randy Pausch.
Handlar om att i den akademiska världen så håller professorer etc den sista föreläsningen på sin fackultet innan de slutar. Här handlar det verkligen om den sista föreläsningen på alla sätt.

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Smulan

    Låter som en intressant bok, även om jag har mitt eget sätt att se på livet och det som kommer i min väg.:-)

    Jag läser ju sällan böcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.