JitMech & Jenningsskolan

Idag står det att läsa i PappersVK om att JitMech har lagt in sitt veto angående Jenningsskolans nedläggning.

Men först vill jag uttrycka min stora förvåning över att många artiklar som är skrivna inom Robertsfors inte kommer upp under Robertsforsrubriken på nättidningen. Det är så lätt att länka till artiklarna än att skriva om dem igen.

Jag har väntat på att någon inom Industrin skulle slå näven i bordet och säga ifrån och den enda som verkar ha kurage nog är VD, Per Lindqvist på Jitmech. Utöver detta så tycker jag att han är en otroligt bra människa med en fantastisk bra människosyn och arbetsmoral. 

Vet att man har ständig kommunikation mellan Näringslivskontoret och Näringslivet samt att även teknikföretagen har inflytande. Hur jag då kan veta det är att jag under min tid som vice ordförande i Företagarna ofta var med i diskussionerna.

Det är oerhört beklagligt om Industriprogrammet (pratar bara om Industriprogrammet nu) läggs ner eftersom det genererar arbetskraft som kommunens företag snabbt rekryterar. En oerhört viktig del i utvecklingen mot "Sveriges bäste kommun" och att bli självförsörjande i området "arbetsliv". Jag pratar nu specifikt om Industriprogrammet som i mitt tycke har gett mest betydande arbetskraft till kommunen. Den spetskompetens som eleverna lär sig omsätts direkt och integreras direkt in i en växande industri.

Jag är inte främmande för att  Per Lindqvist på något sätt kommer att driva igenom ett industriprogram inom sina egna väggar för att få återväxten tryggad om Jenningsskolan läggs ned.

Jag TROR att Jenningsskolans fall ligger med tyngd på rektorerna som bytts hit och dit, samt den årskullen som höll på att bli obehöriga på grund av lärarstrul och ej godkänd praktik etc på just Industriprogrammet.

Sedan motsätter jag mig Per Lindqvist uttalande om att kommunen verkar satsa mer på "syltkokning" än på företag som genererar tillväxt och större företag. Detta uttaland får mig att fundera över om det blev sagt i affekt, att få tyngd och gehör för åsikter och mer uppmärksamhet. Eller sprunget ur något slags frustration och uppgivenhet.

Vad menas med "syltkokningsföretag"? Är det enskilda firmor som trivs med sin situation. De som inte har en önskan om att växa, få mer att göra, jobba mer och bli mindre tillgänglig för familj och vänner eftersom företaget kräver mer och mer tid. Till slut hinner man varken med intressen eller vänner och är på snudd att bli sjuk av allt arbete? De ger alltså ingen tillväxt för kommunen – INTRESSANT. Om man nu bortser från att man blir sjuk, sjukskriven och måste byra bransch efter hjärtinfarkter och andra stressrelaterade sjukdomar.

 

Jag kommer att följa diskussion med stort intresse.

 

 

 

 

 

Etiketter: ,

14 kommentarer

 1. Delight

  Det finns även en bransch för svetsare numer. fast svetslicensens vara eller icke vara är också intressant.

 2. Henry

  Det verkar inte som om någon förstår innebörden med att vara med i renoveringen av Constructam alls. Det är beklämande.

 3. Sture

  Andrahandsvalsskolan – heter det väl.
  Varför raggar man inte elever på elevernas nivåer?
  Jo då anser andra vuxna att det inte bli seriös nog, eller hur.

  Jag har undrat över hur man gör marknadsföring för en skola…ärligt..

 4. Seven Eleven

  Strulet med rekorn var jåbbig. Man visste inte från en dag til en annan vad man fick göra eller inte. De flesta av lärana är urbra men det fanns en som man inet lärde sig nått av. Man fick inte veta att man inte hade klarat sig på kurserna.

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Detta har inget med din blogg att göra, ville bara poängtera att jag såg en kändis på teven imorse…*mena*

  Det var faktiskt min man som ropade att jag nog skulle känna pesonen som var på 4:an, själv var jag på väg till jobbet men fick göra en tvärrusniong in i tv rummet och där fick jag då se dig. Kul!

 6. Sven Björkland, vk.se

  Hej Lisbet! I princip allt som publiceras om Robertsfors i tidningen läggs också i någon form upp på Robertsforssajten, men inte alltid i fullversion och inte alltid tidigt på morgonen. I bland händer det också att artiklar faller bort på grund av tillfälligt strul i webbpubliceringssystemet. Detta är självklart något vi alltid kan bli bättre på. Tack för synpunkten, och kom ihåg att fortsätta tipsa oss om nyheter och reportage från Robertsforsbygden på robertsfors@vk.se!

 7. PG

  ”Vet att man har ständig kommunikation mellan Näringslivskontoret och Näringslivet” Det stämmer INTE! Du har säkert hört det från en politiker eller en tjänstekvinna på kommunen, men det är regelrätt skitsnack. Det var länge sedan. På senaste mötet mellan politiker och Företagarna i kommunen, där jag deltog, påpekade jag det när kommunalrådet slog sig för bröstet och sa ”Senast här i veckan hade vi ett möte med industriföretagen”. Jag påpekade att det var Securitas som hade kallat till mötet pga minskad efterfrågan av deras tjänster samt att Per Lindkvist ville ha info om skolan samtidigt.

 8. Anne-Marie (Grandmother)

  Jag är inte alls insatt i frågan överhuvudtaget, men jag får en konstig känsla när jag läser en del av inläggen nedan. Är de på riktigt?

 9. Lisbet Olofsson

  Svar till PG (2009-10-27 17:23)
  Nej, jag har inte hört något alls eftersom jag verkar vara rätt avskuren (självvalt) från det mesta sedan jag slutade på ”Företagana” (för två år sedan). Jag bara antog att jobbet fortsatte som förut.

  Det har tillkommit en tjänst på kommunen som är tillsatt men jag vet inte vart pengarna kommer ifrån om det är de så kallade ”MaudPengarna”. Eller om de bara är riktade på kvinnliga företagare. Jag har liksom lämnat kommunen rent jobbmässigt eftersom den är lite för trång för mig.

  Vet inte hut tillväxten ser ut på nya företag heller. Har inte pratat med Per Alm på ett tag.

 10. Lisbet Olofsson

  Svar till Anne-Marie (Grandmother) (2009-10-27 19:27)
  Jenningsskolan är i blåsväder och vad jag förstår ska läggas ned. Nu har jag inte ens nämnt restaurangskolan och övrig utbildning.

 11. Lisbet Olofsson

  Svar till Seven Eleven (2009-10-27 07:46)
  SVARAR ER ALLA HÄR NEDAN.

  Seven Eleven – Jag har pytteliten insikt i denna fråga och tyckte och tycker nu också att det var väldigt beklagligt det som hände.

  Sture – Jag har ingen alls insikt hur man marknadsför skolor. Menar du att man ska in på Apberget eller hur tänker du?

  Henry – ett spännande projekt måste jag säga.

  Delight – Svetslicens är bra att ha och jag vet inte riktigt hur det funkar. Är den personlig elle äger företaget den?

  Simon – Ja det var mycket byte av rektorer ett tag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.