Utförsäkrade

Med risk för att bli lynchad så har jag funderat över en sak.

Jag har varit med i olika rehabiliteringssammanhang och jobbat med människor på olika sätt som blivit sjukskrivna eller fått sjukpenning. De jag  har jag mött har sagt saker som jag har funderat mycket på.

Föreningar
Idag finns det många föreningar där människor i samma situation eller med samma skada träffas och pratar. Vad man säger är att man ska mer ut och förklara för sjukvård och andra hur svårt det är att vara sjuk och ha den skadan man har fått. Man har en tendens att diskutera problemen, hur man blivit bemött och vilka bromsklossar som förstör.

Varför diskuterar man inte lösningar? Förmågan att verkligen göra något bra av den situationen man hamnat i.

Utförsäkrad vs deltidsjobb
Många blir utförsäkrade efter nyår. Kan det vara så att man ska ödsla en massa kraft på att få regeringe att skaka fram en mängd deltidsjobb. Många kan jobba några timmar av en dag men inte en hel dag för då kommer värk eller orken tryter totalt.

Vad jag förstår så är det väldigt svårt eftersom man får pendla långa sträckor för att jobba 2 timmar per dag. De pengar man tjänar in äts sedan upp av vad det kostar att komma sig till och från jobbet. Men man får komma sig ut.

Tänker att många sitter vid datorn rätt stor del av dagen och då borde ett jobb där man svarar i telefonen eller liknande kunna funka. Det gäller bara att HITTA dessa jobb.

Varslade – arbetslösa
Kommer då de utförsäkrade gå före de arbetslösa i kön? Att man på något sätt tvingas ta tillbaka dem före de varslade eller hur fungerar det?

Det är TUFFA tider för oss alla, på olika sätt.

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Anne

  Jag tror att sådana föreningar fyller en funktion. Då man är sjuk o trött behöver man få prata med dom i samma sits o det utan krav att behöva prestera.Då man blir starkare försöker man komma tillbaka men det är inte så lätt med alla ¨bromsklossar¨som finns. Förutom att rehabiliteras(vilket inte är gjort på en kafferast) så ska man orka med all byråkrati som ska gås igenom för en ynka arbetsträningsplats, som man dessutom ska fixa fram själv.Jag förstår din tankegång o visst vore det bra att hitta lösningar också, men orken räcker inte till allt.

 2. Isak

  Det är problemen som är lösningen. Efter nio strokar så
  har jag nu rest mig. Det har varit vänstersidigt, högersid-
  igt och dubbelsidigt. Idag så lever jag ett ganska hyfsat
  liv. Men det har kostat på, inget har varit gratis. Det
  har varit träning och åter träning och jag tränar varje
  dag. Sjukvården har betytt en del, men dom som har betytt
  mest är likasinnade som har fungerat som bollplank och som
  alltid har stöttat och puchat. En frisk kan aldrig sätta
  sig in i och förstå allt det den sjuke går igenom. Men jag vill tacka försäkringskassan att dom gav mig tid till
  återhämtning.

 3. Lisbet Olofsson

  Svar till Anne (2009-12-09 17:12)
  Jag tror också att de fyller en bra funktion när man får känna samhörighet med andra i samma situation. Det är oerthört viktigt att känna att man inte är ensam. Helst vid möten med myndigheter där man rätt ofta får sitt ensam och själv. Svårt att båda försvara sg och vara konkret när man med största vilja lyckats komma sig dit.

 4. Lisbet Olofsson

  Svar till Isak (2009-12-09 19:13)
  Det är väldigt svårt att förstå andra människor, ännu mer när de inte är friska. Sedan när man inte är frisk har man inte samma ork att strida och är man lam så upplevs man som..lam i sina försök. Det är väldigt påfrestande.

  GRATTIS ISAK till ditt otroliga jobb med att komma tillbaka. Sjukvården är väldigt bra när man har kommit sig in i den.

 5. Smulan

  En liten hjälp till en del av dom som blir utförsäkrade skulle kunna vara Sociala företag. Sociala företag vänder sig till personer som av nån anledning har svårt ta sig in på arbetsmarknaden, som t.ex långtidssjuksrivna. Där har man möjlighet att skräddarsy arbete för den som bara kanske kan arbeta några timmar om dagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.