Morgonpasset i Umeå

I morse (läs igår morse- fredag) var jag på Morgonpasset i Umeå som Näringslivsservice och Västerbottens Handelskammare anordnar i samarbete med REX.  Träffade Mikael Hansson i bloggen bredvid här också – kul. Roland Carlssons stämma ljöd över salen och passet kunde börja. Det var väldigt intressant att få höra hur Olofsfors bruk samt Valmet, Komatsu Forest tacklat lågkonjukturen.

Vad som slår mig är hur mycket man satsar på att utveckla personalens kompetens gällande utveckling av sina produkter, hur man slimmar organisationen genom att införa leanproduktion och få varje enskild individ målfokuserad på det gemensamma målet som är satt. 

ALLTSÅ GÖR INTE ALLA DET?  Nu menar jag mer att man använder målfokusering, gör alla ansvariga för sin del, använder ett coachande ledarskap och inför mer och mer bitar av leanproduktion. Detta pratade jag om för tio år sedan. Se bara på tipsen som jag skrev om angående att hålla möten för ett tag sedan.

TIPS på föredragshållare
När allt var över så pratade jag lite med Theres Furberg, Rolands högra hand och konstaterade att de vill ha in föreläsare från UMEÅREGIONEN. Det känns ju väldigt UMEÅbaserat men eftersom Olofsforsbruk var inbjudna så fick jag en ide och gav tips på att de kan fråga E6 i Robertsfors om de kan ge sin syn på det hela. Ett till världsledande företag som kämpar på.

Passade på att tillägga och vill ni ha lite roligt, inspirationsrikt så kan jag komma och prata lite car-b-q.  JISSES ANÅDA , HON LIKSOM STELNADE TILL MITT I EFTER-NAMNET PÅ DEN KONTAKTPERSON som jag uppgav på E6. Flackade lite med blicken och sa jaja, det är du ja och mumlade nått om nått helt annat. Inte fasiken skrev hon upp mig på den lilla illatyglade papperslappen utan försökte mer komma undan det hela.

ALLTSÅ. luktar jag?!!! eller är det inte riktigt snyggt, accepterat och affärsmässigt att sälja 2 000 böcker om hur man lagar mat på bilmotorn?  

Ja, efter min och Tina Thörners föreläsning här i Umeå var jag lätt tillplattad eftersom Tina fick lite hjärnsläpp och pratade långt ut på "MIN TID" så jag fick snabbkorta ned min bit med 20 minuter. Vilket säkert lät forcerat och "snabbgjort". Men jag ville inte dra över tiden. Kan "DE"  ha "hört" om det – tvivelaktigt efter den positiva recensionen.

Studio ett (Radio), Agenda (TV), SVT, TV4, Bosse bildoktor, DN motor, andra tidningar, de flesta medier har slagit upp det stort . (SVT köpte recept av mig och skulle spela in 16 avsnitt i mitt garage här i Robertsfors)  men i Umeåregionen……..*skakar på huvudet*

NU KOM JAG PÅ DET;  DE HAR SETT; HÖRT DET SÅ MYCKET SÅ DE ÄR LESS PÅ 
ATT HÖRA MER OM DET……………….. så måste det ju vara…eller hur ??!!……
*slår näven i bordet så kaffet skvätter*

Hanäbäst

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. Anne-Marie Mäkelä

    Hennes beteende får hon själv bära hundhuvudet för! Vi ska inte använda Jantelagen mot människor i vår närhet utan ta till oss det vi kan. Kul att höra att de anläggningar du nämner använder delar av Lean-konceptet. Det hade jag inte en aning om faktiskt. Kanske man kan boka in studiebesök. Det är alltid kul att utbyta erfarenheter. Jobbar själv som Lean Koordinator och upplever gång på gång på gång att ”ingen” vet vad man gör då…

  2. Lisbet Olofsson

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2010-02-06 09:16)
    Ja, jag rekommenderar Valmet med varm hand. Det är intressant och fr min del tänker jag på att införa det på alla nivåer och i olika brancher.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.