politikens själ

Jag förstår om och om igen varför jag tappar ork när det gäller att lyssna, läsa vad olika politiker tycker och tänker. 75% av allt man säger är att attackera, prata illa, smutskasta och nedvärdera vad alla andra partiledare, politiker och människor tycker. Och sedan tycka att de har ALL rätt att göra det

Gränserna suddas ut och jag tycker så ILLA om när högt uppsatta människor, vald av svenska folket, begår verbal våldtäkt på sina medmänniskor inom politiken. Rena personangrepp, mobbing på den största nivån. Jag SKÄMS på deras bekostnad, håret på armarna reser sig och jag tittar bort och försöker neutralisera min hjärna.

Nu kan man diskutera hårt vad jag menar med ’baktala’ för dessa personangrepp sker ju helt öppet och inte alls i skymundan – utan mer som något man tar till för att få andra att tappa greppet och själv vinna mark.

 
Jag låter mig inte luras av moderna metoder av ’härskartekniker’, vinnande av åsikter pågrund av ’munhuggnings’ ordval och ett bizzart ordförråd. Jag ser det mer som brist på respekt, brist på hyfs & etik & moral och en orgie i ordbajserier där själva ordet har förlorat sin verkningsgrad.

Vi funderar hårt över:
– Varför mobbas barn i skolan?
– Varför utsätts våra ungdomar för trakasserier, förföljning etc via nätet?
– Varför används nedsättande, nedvärderande och elaka ord, ’könsord’, sexuella antydningar och direkta personliga angrepp mot människor?

Ja, vi lär ju oss en hel del av våra politiker, eller hur?

" ..donera min organ till politiker….* 

 

HANÄBÄST

Etiketter: ,

39 kommentarer

  1. Elvis

    Hej å hå, tror du att någon politiker kommer att kommentera detta…NEJ NEJ NEJ…. De törs nog inte.

    GO GIRL!!

  2. Helena Nilsson Springare

    Det lustiga med politiker är att de har en OTROLIG förmåga att bara ”tombabbla” de pratar och pratar och praaatar.. men vad SÄGER de egentligen??
    *skrattar* Inte många själar där inte.. men säkert en och annan 🙂 Ha en skön dag //H

  3. Lisbet Olofsson

    Svar till Elvis (2010-03-05 08:26)
    Många kommenterar inte ens sina egna kommentarer utan är mer intresserade att leverera. De kanske inte törs – vad vet jag…

  4. Lisbet Olofsson

    Svar till Helena Nilsson Springare (2010-03-05 08:47)
    Precis, man säger inte JA eller NEJ, utan de svammlar in budskapet i en massa ord som BETYDER ATT DE INTE TAR STÄLLNING ALLS…swammelisering.

  5. Pelle

    Hej jag följer också Edward R blogg och det är som du säger politiker håller mycket på med ”ordbajs” och en av de största ”ordbajsarna” är just Edward R.

    Du har också rätt att många av poltikerna inte svarar på sina bloggar på de kommentarer som sätts in, utan man vill bara sända sina budskap inte ha en dialog med oss väljare det gäller Holmgren, Edvinsson, Lövgren, Sellström och förrutom dessa politiska ”dinosarier” så verkar de ”nya” politiska bloggarna följa efter.

    En eloge till Edward R som försöker svara när han kan men som oftast så skäller han på den som kommenterar.

  6. Fredrik Wirenblad

    Vissa politiker jobbar stenhårt på den biten, just att attackera och anklaga istället för att själva förklara vad dem står för. Kanske de känner att det inte finns så mycket bra att säga om sin egen politiska inställning så då måste angripa motståndarnas personligheter i stället?
    En viss röd politiker tycker jag jobbar hårt på det planet, pinsamt för de övriga partimedlemmarna som kanske skulle kunna göra dem mer rättvisa…
    Men men, de gräver sin egen grav.

  7. Lennart

    Det ligger mycket i vad du säger. Förut sökte politikerna samförstånd, numera verkar det mestadels handla om missförstånd. Har själv funderat på att skriva en artikel om det politiska tonfallets förfall, men tyvärr är det utsiktslöst att göra sin röst hörd i VK. Det är nästan enbart etablerade politiker och befattningshavare som ges plats på deras debattsida. Vanligt folk tige i församlingen…

  8. Jan Nilsson

    Det ligger en hel del i det du säger. Samtidigt tycker jag att du drar alla lite hårt över den gemensamma kammen. Du skulle ha fått pejla stämningen i exempelvis Vännäs. Där tycker jag ofta att vi har ett både respekt- och förtroendefullt samtal. Det är faktiskt så att journalisterna kan tycka att vi är för tråkiga att rapportera om, vi tar ut de verbala svängarna för lite. slåss för lite. Bitvis är det också ett spel, kanske ett som just media kräver. Många av dem som skäller värst på varandra kan ofta äta lunch med varandra och trivas tätt väl ihop. Tror din och andras reaktion kan behövas.

  9. Ingemar

    Hej Lisbeth, jag har tagit mig friheten att printa ut din blogg, som är bland det bästa jag läst, och dina tankar stämmer på pricken med mina egna. Jag är politiker, har bloggat, men gjort ett uppehåll just för att jag tycker att man nästan skäms för innehåll och tonfall i de övriga politiska bloggarna, och jag vill personligen inte hamna på samma (låga) nivå. Hur kan man föra ut sin egen mening om responsen hela tiden handlar om att verbalt döda budbäraren? Funderar på att återuppta bloggen, men avskräcks av precis det du beskriver. Har svårt att tro att väljarna vill ha detta…

  10. Linnéa Olsén

    Ja, det är därför som jag konsekvent vägrar läsa politkernas bloggar. Nu idag så läste jag faktiskt Lennart´s blogg, mest för att (nu har jag inte följt debatten så jag kanske har fel) jag förstår inte varför det skall bli ett sånt ”hallå” bara för att han är på semester.
    Står Umeå o faller med honom eller?
    Nej, vi har många kompententa människor som verkar politiskt (och inkompententa, men det är en annan sak).

    Bra skrivet ialla fall!

  11. Jan N

    Ingemar – du är inte dålig på att attackera heller. Du vill ”inte hamna på samma (låga) nivå” som ”de övriga politiska bloggarna”.
    Kan man generalisera så? Anser du att det är ok? Jag vet flera bloggar där jag aldrig sett några personangrepp och försöker själv undvika dem.

    De som strävar på med den rätt ofta otacksamma politiken, mestadels på fritiden, gör det av en mix av orsaker. Jag bedömer att flesta politiker jag känner, i alla olika partier, djupast sett gör det för att få samhället att fungera, för andra människor. Alltför många ger upp, ibland p.g.a. generella politikerangrep.

  12. Ingemar

    Till Jan N:
    Ska direkt erkänna att mitt inlägg blev otyrligt och onödigt generellt. Jag menade att jag inte ville vara på samma nivå som dom politiker som Lisbeth hänvisade till. Skall förtydliga att jag med förkärlek alltid läser dina bloggar, och att dom är ett föredöme i innehåll och ordval. Önskar att fler skulle skriva på det sättet, men de bloggar som finns i ”min sfär” håller inte det måttet.
    Ber igen om ursäkt om mitt inlägg blev ”attackerande” mot fel läsare, det var inte syftet. Läser du mina tidigare blogginlägg får du svårt hitta några påhopp.

  13. Anders Ågren

    Hej Lisbeth!
    Visst finns det politiker som bär sig åt på det sätt du beskriver. Om jag är en av dem- det överlåter jag till andra att bedöma.

    Det jag tycker är obehagligt är att du generaliserar och menar att det är kännetecknande för alla politiker. Det hade varit mer reko att skriva vilka du syftar på. Eller menar du att ALLA politiker är så? Och att mobbning i skolan, trakasserier, förföljelse på nätet etc – sker pga politikernas bloggar(!)?

    Att generalisera så är lågt. Ungefär som att säga att ”alla företagare är..”, ”alla offentliganställda är……”, ”alla invandrare är….”,

  14. Jan Nilsson

    Ingemar, tack för förtydligandet.
    Har den här veckan stått inför flera tunga saker som jag inte vet hur man ska hantera. Även på det politiska området är det saker som man har med sig hem. Man vrider och vänder på dem på fredagkvällen. Funderar över konsekvenserna för människor och verksamheter när pengarna inte finns, men ser inga lätta lösningar. När man då läser vad som skrivs om de där ”politikerna” kommer det stunder då man känner att man ”unnar” andra att försöka. Bra att du skrev igen. Trevlig helg!

  15. Lisbet Olofsson

    Svar till Anders Ågren (2010-03-05 20:22)
    Ärligt talat Anders, jag erkänner jag att jag generaliserar. Det erkänner jag utan omsvep för när jag har försökt att göra mig en uppfattning genom att läsa vad olika politiker skriver, på VK, på DN och på DI så fastnar jag och kommer mig inte vidare.

    Det är rätt mycket – det där partiet/politikern säger si eller så. Förstår de inte att då kommer det att bli..så eller si.

    Istället för att säga. Jag tycker så här, är övertygad om att man gör så här så kommer detta att hända och det blir jättebra på alla plan. För efter att ha gjort si kan man göra så.

    Då skulle jag nog läsa mer med intresse.

  16. Lisbet Olofsson

    Svar till Pelle (2010-03-05 10:06)
    Jag har tyvärr ingen uppfattning om vilka som ger sig på vilka eftersom jag inte orkar hålla intresset uppe och läsa allt som står. Jag slutar genast när ett annat partis namn nämns eller ett namn.

    Vill ju veta vad detta parti/politiker tycker och står för. Inte vad de tycker om andras åsikter. Det är för mig tröttande.

    Att man inte svarar på sina kommentarer lär de få igen. Man ids inte ens läsa om bloggaren inte ens ids svara.

  17. Lisbet Olofsson

    Svar till Fredrik Wirenblad (2010-03-05 10:48)
    Jag tycker det är illa att man slänger skit åt andra. Många säger så här att man ska skilja på sak och person. Att de efter debatten går ut och äter lunch!!!!

    Men vi som ska höra på, vi hör bara hur man kräks över varandras åsikter utan att tala om vad de själva vill. Vi vanliga döda tror att man ska behandla andra som de behandlar varandra. Hur ska vi veta att det bara är spel för gallerian och att de är bundisar efteråt.

    Och säg inte att vi är naiva eller dumma som inte FATTAR det. Alltför många är förblindade och märker inte av att de är otrevliga mot varandra – politiskt maktspel.

  18. Lisbet Olofsson

    Svar till Lennart (2010-03-05 13:04)
    Jag tycker verkligen du ska skriva en artikel, en välskriven artikel på vanlig svenska utan floskler, fina ord och förklara vad DU TYCKER. Vad folk tycker accepteras – ska accepteras, men ger man sig på andra och kränker deras tyckande så faller man hårt till marken.

    Jag ber dig – skriv och skicka in till tidningen. Jag vill läsa den.

  19. Lisbet Olofsson

    Svar till Jan Nilsson (2010-03-05 16:48)
    Såklart jag drar hårt över kammen, annars får jag ingen reaktion.
    Vad jag ifrågasätter är när folk sätter av för att ”sätta dit andra” verbalt. Att klanka ner andras åsikter, nedvärdera deras ideér och få andra på fall genom en slags förnedring.

    Jag skulle bli ursinnigt förbannad om någon skulle kalla mig för otrevliga saker bara för att vinna röster, mark eller gillande. Och sedan klappa mig på axeln över en öl för att stryka mig medhårs.

    Jag har rätt att tycka vad jag vill och DET SKA RESPEKTERAS. Respekteras inte det så finner jag ingen alls anlerdning att ens lyssna på denne.

  20. Lisbet Olofsson

    Svar till Ingemar (2010-03-05 16:55)
    Vi väljare vill inte lyssna på detta. Vi är trötta på maktspelet mellan partierna, mellan politikerna. Vi vill veta vad partiet står för, vilka värderingar de har och vilka frågor de driver hårdast.

    Men vi kanske är GAMMELDAGS, det kanske är unga stridslystna, hungriga, karriärssugna, ej tillräckligt erfarna som väljer detta sätt att framhäva sig. Kan ha sett för mycket amerikanska ”Law and Order” filmer.

    Vad vet jag – gissar vilt. Vi är de som inte fattar och ska sopas under mattan.

  21. Lisbet Olofsson

    Svar till Linnéa Olsén (2010-03-05 18:03)
    Vi måste tala om att vi väljare har en gräns också.
    Eller vi kanske inte behöver det – tydligt är att vi slutat läsa bloggar som innehåller mycket ord, anklagelser och inga direkta beslut.

    De faller på eget grepp till slut.

  22. Lisbet Olofsson

    Svar till Jan N (2010-03-05 18:24)
    Kan det även ligga ett bekräftelsebehov i botten? Det känns även som om det skulle vara en drivkraft som gör att man jobbar mycket, (ser att det är partistämmot båda på helger och på veckan) för att få andra att må bättre och få ett samhälle att fungera.

    Man sätter sig själv i andra hand och får en massa bekräftelse som driver på hårdare. För pengarna kan vä’l inte vara en drivkraft.

  23. Lisbet Olofsson

    Svar till Ingemar (2010-03-05 19:13)
    Det är svårt med det skrivna ordet – man blir lätt missförstådd när man inte kan använda ögon och kroppsspråk.

    Sedan så har mottagaren av orden någon slags ensamrätt på att tolka och kan utifrån sin uppväxt och erfarenheter tolka som om ”fan läser bibeln”. Till sin egen fördel så det skriva ordet är svårt att tolka .

  24. Lisbet Olofsson

    Svar till Jan Nilsson (2010-03-05 20:45)
    Vad jag gillar med dig Jan är att du är så folklig. Bara dessa ord som du skriver här får mig direkt att börja bli sympatisk. Du visar känslor, blottar strupen med att säga att det är svåra beslut att ta. Att verksamheter ska stötas och blötas,men ska välja mellan pest och kolera.

    Sedan all oss andra, vi som är tyckare och inte har all fakta. Vi som vet bäst och skulle kunna ta ett beslut just NU. Fast handen på hjärtat skulle vi inte våga utan det är mest—-tyckande.

    Jag läser dig nu, med intresse för det finns en man med känslor som skriver. Inte styltigt språk utan det som väcker sympati

  25. Hans-Inge Smetana

    Håller med i dina tankegångar till viss del, men man kan inte generalisera så grovt. Sa själv tidigare att nåt jag aldrig kommer bli är just politiker. Men sen jag blev ”förtroendevald” som jag hellre vill säga så har jag fått en annan bild. Självklart finns det politiker som inte alls borde vara politiker.
    Men man måste förstå vad det handlar om. När debattens vågor går höga med rent vatten. Kan man sen vågorna lagt sig äta lunch tillsammans. Har goda vänner i andra partier. Den politiker som inte skiljer på sak o person ska göra nåt annat. Du borde ge förtroendeuppdraget en chans.

  26. Lisbet Olofsson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-03-05 23:25)
    Ibland tror jag även ordet generaliserar används i sammanhang där man försöker negligera vad mottagaren säger. Generaliserad är ett negativt värdeladdat ord som tar udden i ett uttalande.
    Visst generaliserar jag. Jag har slutat läsa för det första er här på VK, sedan på DN och DI dvs andra politiker eftersom det inte ger mig någon behållning. Jag får inte ut något vettigt, något som håller mitt intresse vid liv när man ger sig på andra. Naturligtvis följer en hel del politiska bloggar med av bara farten.

    Vi läsare ser inte att ni är vänner sedan – på lunchen. Ta till er det – vad ska vi tro?

  27. Lisbet Olofsson

    vad du brinner för, vad du känner för. Vilka farhågor du har med olika ämnen utan att nämna vad andra vill, gör och tänker. Jag är INTRESSERAD AV DIG inte andra.

    Ta vara på det. Tänk på att din personlighet attraherar mig som väljare, ditt sätt att lägga orden och med blottad strupe kan beskriva svårigheterna med olika frågor. Visa själ!!! – din egen själ.

    Hanäbäst

  28. Lisbet Olofsson

    Roligt att ni tog er tid att läsa och kommenterat min blogg. Det tror jag är ett till steg för många att göra. Att läsa vad andra tänker och tycker och kommentera. Inte bara vara och rodda inne på sin egen blogg.

    Ta min och andras kritik på allvar när det gäller hur man tilltalar varandra under debatter. Vi som läser – vi tror vad som sägs och vad vi ser. Jag bråkar inte och säger samma nedlåtande uttalanden till mina vänner och går sedan och äter lunch med dem. Även om jag gör mitt bästa på att skilja på sak och person.

    Jag vill mest av allt att du berättar vad du vill med din politik–

  29. Sara

    Hej Lisbet!
    Vi läser ju varje dag om att antalet ungdomar som mår dåligt/hamnar snett/tar livet av sig o s v ökar.Frågan är var dagens ungdomar kan hitta bra förebilder som kan leda dem rätt. I politiken? Nja, precis som du skriver, så handlar det ju mest om att smutskasta/förnedra den andra parten. I media?
    Nja, t o m i mitt favoritprogram ”Mästarnas mästare” får man ju se tydliga exempel på vuxenmobbing. På Apberget? Knappast! Hur vänder man denna destruktiva trend? Kollektiv läsning av ”självkänsla nu”?!

  30. Lisbet Olofsson

    Svar till Sara (2010-03-06 08:22)
    Precis vad jag försökte förmedla.

    Om våra förebilder som politiker är, använder ett härsket språk, ger sig på varandra så är det den bilden vi ser, Våra ungdomar ser och DE TAR EFTER.

    Är det sunt? Vill man då vara en förebild med dåligt språk?

    Det är en otroligt dålig trend, tänker bara på självmordsserien som VK skriver. Ja hur vänder man på den NU. Det tar lång tid innan man ser effekt.

  31. Ulf Grape

    Lisbet, jag kommenterar gärna tillbaka.
    Det är alltid farligt att generalisera men har så rätt i att det politiska språket börjar spåra ur. Och under valrörelsen kommer det nog att blr än värre. Jag köper att man har olika åsikt i sak och argumenterar för det men personangrepp och rena lögner om motståndarnas förslag är nog det som spär på politikerföraktet mest. I vårt parti diskuteras detta rätt mycket när vi utbildar våra valarbetare.

  32. Edward Riedl

    Jag har inte för vana att gå in och kommentera på uppmaning utan gör det av sakligt intresse. Däremot fick din kommentar mig att gå in och läsa vad du skrivit – Vilket väckte mitt intresse.

    Problemet är att kritik av andra fångar vårt intresse – Vilket du själv bevisar med detta blogginlägg. Du hade valmöjligheten, precis som vi politiker också har, att skriva hur du vill att något skall fungera. Men du valde istället att skriva hur du vill att det skall fungera genom att förhålla dig till hur det idag (inte) fungerar (enligt dig). Du har genom ditt eget inlägg förklarat varför debatten…

  33. Nisse

    Det är viktigt att politiker kan föra dialog med sina väljare! Omöjliggör man för medlemmar att påverka den förda polikten, har man förbrukat medlemmarnas och väljarnas förtroende och ska ställa sin plats till förfogande, anser jag!

  34. Lisbet Olofsson

    Svar till Ulf Grape (2010-03-06 12:44)
    Vad är det som är så farligt med att generaliserar? Om jag upplever att man bråkar mycket i onödan. Vilket grundar sig i att många politikerbloggar som jag läst/läser börjar med..HÖRRÅ..knut-gustav du sa så och det innebär att—

    Då slutar jag att läsa. Och om jag läser 50 politikerbloggar och det finns 5 675 stycken att läsa så förstår jag att jag generaliserar. Men i de jag läser så stämmer det..

    TACK, bara at man diskuterar att språket hårdnar värmer mitt trötta politiker hjärta.

  35. Lisbet Olofsson

    Svar till Edward Riedl (2010-03-07 14:23)
    Men vad gulligt att du VILL och INTRESSERAR dig för min blogg. Fast jag tvivlar på att du skulle gått in på min blogg och läst om jag inte lockat dig.

    Ärligt Edward, är det många ”uppmaningar” du får eller är det en liten överdrift. *retas lite*

    Att försöka i så stor utsträckning som möjligt att säga JAG och att JAG UPPLEVER är en träningssak. Därför reagerar jag när andra hellre attackerar och säger DU,
    Du är si och du är så.

  36. Lisbet Olofsson

    Svar till Nisse (2010-03-07 14:44)
    De tycker jag också. För det är en massa ”tyckande” utan grund och kan inte jag få veta vad politikern menar med sin ståndpunkt, utan får mer veta om vad denna tycker att andra politikers politik är. Ja du…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.