Dumpade löner

 Har ni tänkt på en sak.

Lönerna dumpas rejält när kvinnorna kommer in och börjar jobba.

Eller att de dumpas är inte rätt ord men eftersom kvinnor tjänar mindre för samma jobb så stannar mannens löneutveckling av för att invänta kvinnornas.

Se t ex  på;
Lärar- och läkarlöner.

Det ska bli roligt när männen kommer in i kvinnoyrkena om de drar upp lönen eller???

HANÄBÄST

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. Elmar Friesli

  Tack och lov är det inte överallt så och speciellt utomlands ( olika från land till land och från län till län )finns det massor med företag och institutioner, där lönerna är lika för män och kvinnor. Men forskning, utredningar och undersökningar visar att i många länder varken kvinnor eller män vill ha lika lön, d.v.s. man vill bli avlönad efter utbildning och kompetens på grund av motivation, självständig tänkande, innovation, företagets utveckling o.s.v. och också för att få tillbaka de löpande utbildningskostnaderna. Lika lön för alla vill helst ha lågutbildad folk.

 2. Lars Valler

  Bara en liten not.. det är så att det fanns en period när lönen var lika, i fabrikernas barndom, men sen kom man på att ge kvinnorna sämre betalt. Legimiteten kan man allt ifrågasätta men så blev det.

  Jag som man är tydligen värd mer än i dag men personligen anser jag att mitt värde ligger på samma nivå som alla andra oavsett vem man är.

  Men.. när jag satt som mer eller mindre ensam bland ett antal kvinnor på ett kontorslandskap kände jag mig inte mycket värd trots att min lön var högre.

 3. Lisbet Olofsson

  Svar till Elmar Friesli (2010-03-25 11:34)
  Dte håller på att jämna ut sig men jag har märkt att inom vissa områden vill inte männan ha in kvinnorna på grund av detta. Jag säger inte vart för det blir väldigt utelämnande.

  Jag begriper inte varför kön ska gå före utförande. Utbildning kan alla skaffa sig men frågan är vad man är lämpad i alla fall.

 4. Lisbet Olofsson

  Svar till Lars Valler (2010-03-26 02:31)
  Men då var industrin ung och alla hade just börjat jobba inom den. Om jag inte är helt fel underrättad så är rätt jämlikt inom just industrin.

  Jag har många många gånger tillhört minoritet kvinna bland män. Men jag märker inte av det så mycket eftersom jag har varit van och inte tänkt på det. Är uppväxt men en pappa och bror hemma. Mamma dog när jag var 12 och syrran hade redan flyttat för utbildning. Vännerna i byn var pojkar och så har det fortsatt.

 5. Elmar Friesli

  I de senaste 45 åren har jag jobbat i över 100 länder och jag blev så ledsen och förbannad att bara kunna titta på så maktlös hur kvinnor blev diskriminerade, ekonomiskt och på flera andra sätt. I vissa kontinenter och länder har till och med hunden en större status än kvinnan. I Sverige har vi kommit långt med jämställdheten, men beträffande kvinnornas löner har vi en lång bit kvar att gå. Det tragiska är bara, att det också finns så många kvinnor i topp-positioner som hjälper till att blockera det egna könets löneutveckling.

 6. Lisbet Olofsson

  Svar till Elmar Friesli (2010-03-26 09:50)
  Där sa du något – kvinnor har det inte lätt i andra länder. Jag blir alldeles .. ursinnig när jag märker hur det är ute i världen. Är det mycket religon eller? Man tolkar ju den lite som man vill.

 7. Elmar Friesli

  Kvinnorna blev förtryckta, förslavade och diskriminerade redan från människans begynnelse och det fortsätter även i vår tid. Det pågår en gigantisk organsmuggel till västvärlden, där tusentals kvinnor och barn försvinner och blir mördade, för att rika personer betalar upp till 600 000 kronor för ett organ. Grymma och brutala hedersmord begås dagligen på kvinnor av deras närmaste släktingar p g a kultur och religion i vissa länder, miljontals flickor blir mördade i Kina p g a landets barnlag och dagligen utsätts kv för förtryck, kidnappingar, kvinnohandel, misshandel, våldtäkter, mord o.s.v.

 8. Elmar Friesli

  I flera länder försöker man i det lilla få till stånd en attitydsförändring hos männen genom information och utbildning. Men tyvärr går det hela mycket sakta för att så många män; politiker, tjänstemän, poliser, läkare, psykologer, arbetsgivare och konsulter inte vill släppa makten ifrån sig och tycker att det är pinsamt med den här sortens attitydsförändring. Därför är det oerhört viktigt att så många män som möjligt stöttar kvinnorna och hjälper till med olika metoder och projekt så att mansdominansen försvinner. Först då kan kvinnorna känna sig trygga och säkra bland männen.

 9. Lisbet Olofsson

  Svar till Elmar Friesli (2010-03-27 19:29)
  Jag ryyser när jag läser och kan bara hålla med dig. Vad jag brukar tänka på och …kanske borde göra ett inlägg om .. är HUR MÅR DESSA MÄN som tvingas mörda sina barn, syskon på grund av HEDER. De har ett VAL men trycket från omgivningen är så STORT.

  Sedan att man använder kvinnor och barn, utsätter dem för både det ena och det andra i krigssammanhang för att hålla landet i schack – finner inga ord.

 10. Lisbet Olofsson

  Svar till Elmar Friesli (2010-03-27 19:36)
  Förändringsprocessen går långsamt, vad folk lärt sig från generation till en annan sitter så långt in.

  Ett steg är att påverka och utbilda männen men jag vet inte hur man ska kunna påskynda processen. Detta är ett STORT problem/projekt.

  Attityder är svårt att ta sig an men är väldigt viktigt. Du är en intressant person, inte bara för att du skriver detta för jag har läst dig på andra bloggar också.
  Tack för att du skriver några rader. Det uppskattar jag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.