Barn å jag

När jag gick i gymnasiet skrev en kvinna som heter Susanne Ljung att hon valde att inte skaffa barn. Hon blev förmligen lynchad och nöra på förnedrad av både den kvinnliga och den manliga befolkningen.

Jag har genom åren tänkt väldigt mycket på detta eftersom jag själv valt att inte skaffa barn. Detta var väldigt kontroversiellt och för att skydda mig själv så berättade jag aldrig att det var något som jag själv valde.

Alltför många kan inte få barn och av respekt för dem så gick jag inte ut och bara sa att jag vill inte ha barn. Många funderade men frågade inte varför jag inte skaffade mig barn i första hand.

Till de som frågade sa jag bara och gör fortfarande att;
– jag tycker inte om barn!!

Vilket är en sanning med modifikatin,  i vilket sammanhang som jag har  ork att förklara. Upptäcker att det inte går att få folk att förstå heller så det är ännu mer tröttande.

Jag upptäckte fort att det jag tycker, det kan folk acceptera men att säga att jag inte VILL ha barn det provocerar så oerhört.

Jag har fått höra att kvinnan är bara till för att föda barn här på jorden – jo tjena varför har så många kvinnor så svårt för att få barn då? Hur många barn far illa i det svenska samhället t ex. Vem ska ta hand om mig när jag blir gammal – va fasiken jag lever NU varför oroa sig om sånt nu.

I alla fall så har jag på något sätt förlorat mitt rätt till att ha ÅSIKTER OM BARN/BARNUPPFOSTRAN eftersom jag inga har. Det är intressant på många sätt och jag får det slängt i ansiktet direkt jag närmar mig ämnet.

Men en sak avviker jag aldrig ifrån, barn behöver kärlek och uppmärksamhet än att bli överröst med grejor. Barn ska uppskattas för att de är barn och inte för att de utför saker. De ska inte identifiera att deras värde ligger i vad du utför och börja prestera över sin förmåga för att vinna uppskattning och respekt.

9 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Good for u! Ja, bra att du gjort ett val sm du står för. Jag känner såna som valt att inte ha barn, av olika anledningar & har du en anledning som är tillräckligt stor för din egen del, så bra!
  Någon gång, för länge sedan, var det nog meningen att vi, som djur, skulle fortplanta oss, cirkeln slutas, & allt det där, men i dagens samhälle med växande städer, värre sjukdomar, osv, så måste människan ta sitt eget ansvar.
  Jag har inget skäl att inte ha barn och jag har svårt att förztå dem som inte gillar barn, men vill du inte ha några, så är de bättre än att skaffa & sen ångra sig. Good for u!

 2. Kinna

  Vad bra att du står fast vid dina åsikter! Det finns alltför många som skaffar barn bara för att ha barn och sedan inte ha intresse av att ta hand om dem!

 3. Ingela

  Klokt beslut! Att respekteras för den man är inte det man gör är så fundamentalt, oavsett om du är barn eller vuxen. Knepigt att du inte får ha åsikter om barnuppfostran!Varför då?
  Även om du gjort ett val att inte sätta barn till världen måste väl du ha en hel del åsikter om barn och barns fostran för det eller? Jag tycker att du ska stå på dig och ge uttryck för dina åsikter som är värdefulla!
  Du är värdefull Lisbet glöm aldrig det och i mina ögon får du säga och tycka vad du vill. Jag tycker om dig för att du är den du är!Ha en bra dag.Kram

 4. erica

  Bra där Lisbet! Men visst är det konstigt att man utan barn inta får ha en åsikt om hur barn/barnuppfostran ska vara? Som att man inte har några åsikter eller kan resonera klart! I mitt fall får jag ofta höra, ”men du kommer ändra dig när du får barn” – Varför det? Jag blir ju ingen annan människa bara för att jag har barn. Eller, min favorit ”men du måste ju ha för mycket fritid” Hallå? bara för att jag väljer själv vad jag vill lägga min tid på. Kanske alla föräldrar är avundsjuka!

 5. Anders

  Förvisso är mamma pappa barn normen, men jag tycker ändå att det är lite konstigt att folk blir så provocerade av människor som inte följer normen för det måste väl vara upp till var och en hur man vill leva sitt liv? Har själv inga barn och är lycklig över det och har inte känt ngn nämnvärd press från omgivningen att skaffa några heller. Dock så gissar jag att kvinnor känner högre press från omgivningen att skaffa barn? Enda nackdelen med att inte ha barn är att ibland känner man sig som femte hjulet under vagnen bland alla par med barn. Barn eller inte måste man dock ändå själv få bestämma?

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Ja jag fattar inte varför människor skulle bli upprörda över ditt beslut, det är ju ditt liv och dina åsikter, även om det kanske sticker i mångas ögon, men då är det dom det är fel på…åtminstone enligt mig. Det kan ju dessutom finnas tusen olika anledningar till varför någon väljer att avstå barn, och inte ska dom behöva förklara sig heller,om dom inte vill. Ha det gott!

 7. nina

  Ett klokt beslut; vill DU inte ha barn skall ingen eller inget tvinga dig. Detta jantelagen samhälle är inte bra. Allas åsikter är rätt oavsett vad det handlar om. Jag tillhör de med manlig infertilitet som till slut fick barn. Mitt/vårt val. Jag förundras mest över hur lite tid och kärlek det ges till våra barn. Det är inte undra på att så många barn mår så dåligt. När jag som förälder bryr mig och ger mitt barn tid, blir jag anklagad för att vara tokig! Jag står upp för mina åsikter, som inte heller ses med blida ögon. Vårt barn har fått grundvärderingar som tyvärr saknas i samhället idag.

 8. Kicki

  Jag är en av dom som inte kan få barn. Kämpade med utredningar med min förra sambo. Idag tycker jag det känns bra att jag inte fick barn. Så ditt beslut är helt rätt det är ju ändå din kropp och ditt liv. Det finns ju så mycket annat här i livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.