Huslån vs risk

Läser om hur hur Antoinia Axelsson Johnson vände sitt stora imperium från att gå i konkurs till ett lönsamt företag igen. Det ventileras inte så mycket om hur dessa stora företag drivs och hur lätt det är att gå omkull om inte banken gillar deras idéer, uttalanden eller beslut. Dagens Industri hade insyn i Nordsteirnan och alla de andra bolagen koncernen ägde men ingen hade väl väntat sig denna stora vändning.

Känner mig stärkt i att även ett så stort företag drabbas av andras människor okunnighet, ointresse och ’låtgå’- anda. Banken som även här får kalla fötter, gör riskbedömningar och inte törs satsa fullt ut. Erik Penser, Fermenta och andra som var inblandade, som försökte få allt att fungera.

Tänkte då en stilla tanke på bankerna. Har en bekant i Umeå som tänkte köpa ett hus i min kommun. Ett litet hus med en fin bagarstuga ute på landet (- nu anser ju många att Robertsfors även är på landet -) för 350 000 kr men deras bank i Umeå så NEJ – risken är för stor.
– Vi tror inte att någon annan vill betala 350 000 kr om du skulle gå i personlig konkurs. Vi lånar INTE ut.

Men de var mer villiga att låna ut 1.2 miljoner för att de skulle kunna köpa ett hus på TEG (Umeå). Risken mindre – lättare för banken att få det sålt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.