JIT Mech – Sommarkrönika

svenskt Näringsliv har Per Lindqvist på JIT Mech pekat på något som jag även pratat om på olika arenor. I samband med Näringspolitiska rådet för någon månad sedan lyftes frågan ännu högre. Rubriken på sommarkrönikan lyder;
Inte bara akademiker – stolta svetsare behövs också.

Per skriver att;
"Ungdomsarbetslösheten är till stora delar en chimär. Det stora problemet är inte arbetslösheten och heller inte efterfrågan på ung arbetskraft. Det stora problemet är att våra ungdomar till stor del är felutbildade."

Något som även Yrkeshögskalan i Norrland påpekade. Även att Arbetsförmedlingens prognoser på framtidsyrken inte stämmer med verkligheten. Stort problem är att  yrkesvägledarna i landets grundskolor lyssnat på AF och det utbildas människor i yrken som behöver fler.

Yrkeshögskolan anordnar utbildningar efter företags behov men det kommer inga elever till utbildningarna. Om yrkesvägledare mer börjar lyssna på yrkeshögskolan än AF kan rätt komepetens utbildas.

På det Näringspolitiska rådets sammakomst berättade flertalet stora företagare i Skellefteåområdet att det finns kompetens att hämta på annat håll i Sverige men att många vill hellre bli chefer än att utföra arbetet. Vilket även det är ett problem eftersom gapet blir rätt stort från erfarenhet och utbildning.

LÄS HÄR

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Anders

    Du har alltid varit smart men det ska bli roligt att se vad det kommer för lösningar. Vet ju att du och kollegan arbetar er in eftersom nu

  2. Anders

    Du har alltid varit smart men det ska bli roligt att se vad det kommer för lösningar. Vet ju att du och kollegan arbetar er in eftersom nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.