Tips – Fläta ett växtstöd

 

Av grenar eller vidjor gör du själv en blomsterkon till trädgård eller kruka. Sly av tex pil och sälg är ofta långa, raka och därför bra att använda, men ta det du hittar.

Du behöver:
– En bunt färska pinnar. Ca 7 st lite grövre och ett 20-tal lite tunnare (Pinnar som fått torka knäcks lätt när du flätar.) Ju större kon du gör desto fler pinnar behövs.
– Kniv och sekatör
– En bit snöre eller ståltråd att binda ihop toppen med.

Tälj bort alla smågrenar och blad. Det går lätt med kniven.

Stick ner ett ojämnt antal pinnar, direkt i jorden eller i en kruka. Försök få till ett jämnt avstånd mellan varje.

Fläta med de tunnare vidjorna. Det finns massor med olika flätningstekniker (korgtekniker) du kan använda dig av, men vanlig vävning fungerar bra. Varannan framför varannan bakom. Börja med vidjans tjockända. När den tar slut skarvar du genom att lägga nästa vidja med tunna ändan mot den tunna och låta den följa med lite.

Fläta på detta sätt några varv så att det bildas en ring som stabiliserar konen.

Därefter tar du två vidjor, sticker in dem på var sida om en grovpinne, snurrar dem om varandra ett eller två varv innan den bakre sticks in mellan nästa grovpinne…


Fläta på detta sätt i en uppåtgående spiral… Skarva som förut: tjock ända mot tjock ända och tunn mot tunn.

Klipp av alla vassa ändar som sticker ut.

Sedan är det dags att göra en snygg ihop bindning längst upp.
Ta en tunn fin vidja. Gör ett sk japansk öga enligt teckningarna nedan.

Jag sådde min favoritblomma krasse i min kruka… Fröerna stack jag ner innan jag flätade men konen går att lyfta upp om man vill sätta en färdig planta.

Tips: Det finns jättemånga böcker flätning för trädgården: olika typer av växtstöd, staket, fågelholkar, bord och stolar… Låna på bibliotek och inspireras till flätverk!

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne.