konsekvenser av hälsoinsatserna

LYSSNA HÄR

Detta jobbar jag mycket med.

Kropp och Själ på P1

En duktig medarbetare är en som äter rejäl frukost, springer en mil under en timme och inte snusar. Eller? Många företag arbetar aktivt med att få personalen att leva hälsosammare. Efter den ekonomiska krisen 2008 har den här utvecklingen tagit fart. Stora företag anlitar hälsocoacher som kartlägger hur de anställda mår och ger förslag på hur de kan förbättra deras hälsa. På så sätt ska det bli en bättre arbetsmiljö med effektivare medarbetare. Friskvårdssatsningar kan handla om motion på arbetstid, gemensamma motionsaktiviteter, att fredagsfikat byts mot frukt eller bonussystem för de som motionerar på fritiden. I vissa kommuner har man gått ett steg längre och med förbud infört tobaksfri arbetstid, vilket innebär att man inte får snusa eller röka under arbetsdagen. Dagens program diskuterar vilka konsekvenser hälsoinsatserna på arbetsplatserna får i förlängningen. Har man som arbetsgivare rätt att kräva att de anställda är hälsofreak, och vad händer med de som hellre vill gå på teater, läsa eller spela gitarr på sin fritid? 

Vi besöker Essunga kommun, en av de kommuner som infört tobaksfri arbetstid. Politikerna tycker att de som är anställda i kommunen ska vara förebilder och inte snusa i tjänsten.

I programmet medverkar bland annat: Henrietta Huzell, forskare i arbetsvetenskap vid universitetet i Karlstad, Pia Lindeskog, Folkhälsoinstitutet, Erik Helmersson, ledarskribent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.