Mördande god Kay Lime Pie

 

Mattias Kristiansson bakar

Jag…älskar…Key Lime Pie. Jag älskar faktiskt alla syrliga desserter…som balanseras med galna mängder sötma. Jag har tex. alltid älskat Citronmarängpaj tills det alla konditorer körde ner den i käften på en och den nu känns lika spännande som ett paket Delicatobollar. Men ja, god är den.

En Key Lime Pie är något annorlunda. Den är nämligen ÄNNU godare! Den består av Digestivebotten och fylls med en limekräm för att sedan toppas med vispad grädde (Hurraaaaay!!! Du slipper vispa jobbig maräng!!!). Jag blev sååå glad när jag tog fram det här äggfria key lime pie-receptet eftersom det är så sjukt jäkla gott! Fast men krämig, syrlig men söt, äggig men utan ägg. :)

Men ja, självklart ville jag köra någon skojig twist på det hela. Jag menar, hur kul är egentligen en klick med grädde? Så jag färgade den grön och spritsade upp små limefrukter på mina mini limepajer och dekorerade med basilikablad. Jag älskar för övrigt små portionspajer, de håller sig mycket snyggare. Samma sak med en marängpaj, de brukar inte se så glada ut när man har skurit några bitar. Jag köpte små aluminiumformar på typ ICA, men jag antar att det går lika bra att pressa ut degen i pappersformar (med stöd av en muffinsplåt).

Receptet är dunderenkelt. För er som tvunget måste ha ägg så kör på Leila Lindholms recept. Jag har kört det förr och det är riktigt bra. För er som vill köra vegan kör ni min fyllning, i övrigt är det samma projekt.

Allergi/Vegan: För en veganpaj så använd mjölkfritt smör och digestivekex (Originalkexen brukar vara vegan). Kör på min fyllning och toppa med Alpros Airy & Creamy. För du som är glutenallergiker kan du enkelt byta ut kexen på glutenfria digestivekex.

Key Lime Pie

Kexbotten

200 g digestivekex
100 g smör

Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i sex små formar eller en stor och förgrädda i ca 10 minuter i 175 grader.

Fyllning, Leila Lindholm

400 g sötad kondenserad mjölk
4 st äggulor
5 st limefrukter, skal och saft

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).

Fyllning, VEGAN

6 st limefrukter, river skal och saft
4 dl sojamjölk
2 dl strösocker
5 msk maizena

Vispa ut maizenan i lite av sojamjölken. Blanda sedan samtliga ingredienser i en kastrull och låt sjuda upp. Så fort krämen börjar tjockna tar du kastrullen från plattan, silar bort skalet och fyller sedan dina förgräddade pajskal. Låt pajerna grädda i ca 15 minuter, något längre för en större paj. De ska fortfarande vara lite gungiga i mitten när du tar ut dem. Låt svalna helt.

Till servering

2,5 dl vispgrädde, vanlig eller vegan
Grön karamellfärg
Basilika, citronmeliss eller andra gröna blad

Vispa grädden fast. Färga med grön karamellfärg och fyll sedan en spritspåse med den. Spritsa ut små bollar på pajerna och dekorera med gröna blad precis som små limefrukter.

Du kan antingen göra en ”lime” på varje paj…

…eller flera!