Den rockande kocken

Den rockande kocken. Jag gillar när det sticker ut, när det finns något mer och spännande. Av en slump hittade jag en sida där Tobbe Hvornum blandar rock och mat. En riktigt rolig sida. Tobbe är till yrket art director, multimedia-producent och web designer. Han jobbar i sitt hemmakontor, vilket gör att det är han som också får ta ansvar för den större delen av hushållets dagliga skötsel med inköp, disk, matlagning, tvätt, städning och allt annat som måste göras i ett hushåll. Mitt upp i alla sysslor hinner han också vara ute med kamerorna i naturen.

”Jag har alltid tyckt om att laga mat. Eftersom jag är allergiker blev jag tidigt tillrådd att inte satsa på en karriär som innefattade matlagning för att minimera risken för matallergier. Istället finner jag stor glädje i att ständigt använda min omgivning som försökskaniner för en ständig ström av nya rätter och bakverk…”

Den rockande kocken

Lyssna på denna låt och baka en paj från hans sida.

Detta  pajreceptet hittar du på hans sida – finns även ett recept på en enkel vaniljsås…

 


Gräddig bärpaj med saffran

 

Ingredienser 10-12 portioner:

1/2 g saffran
1 sockerbit
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
6 dl blandade bär
4 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vispgrädde
3 ägg
2 dl socker

Tillagning:

Stöt saffranen med sockerbiten i en mortel.

Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Tillsätt häften av saffranen, spara resten till fyllningen, och blanda väl.

Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Värm ugnen till 200°.

Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten.

Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.

Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.

Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.

Nagga bottenplattan med en gaffel.

Fördela bären jämnt över hela botten på pajskalet. Om du använder frusna tinade bär bör du låta dem rinna av i en sil först.

Vispa samman grädde, ägg, vaniljsocker, socker, potatismjöl och resten av saffranen

Häll smeten försiktigt över bären i pajskalet.

Grädda i mitten av ugnen vid 200° i cirka 35 minuter.

Låt svalna i formen.

Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med hemlagad vaniljsås.

Vaniljsås

Ingredienser 4 portioner:

2 dl Vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk socker
1-2 tsk vaniljsocker
3 äggulor

Tillagning:

Rör samman grädde, mjölk, socker och vaniljsocker en kastrull.

Koka upp och låt sjuda cirka 10 minuter.

Tillsätt en äggula i taget och vispa.

Värm såsen under omrörning tills den tjocknar, den får inte koka.

Låt svalna till servering.

 

Ni hittar mig numera även på HälsoZam och bloggen där.

Lisbet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.