Olika kända friskvårdstester

De verktyg som man kan använda är de välkända och vetenskapligt erkända metoderna, HPB, Hälsonyckeln, eller Friskprofilen.

VO2Max = maximal syreupptagningsförmåga vilken uppnås när man inte längre kan öka syreupptaget trots att arbetsbelastningen ökar. Detta är ett bra mått på konditionsnivån. För att kunna jämföra och testa personer men olika vikt använder man normalt ett så kallat testvärde som är lika med milliliter syre per kilo kroppsvikt och minut (O2/kg*min). Ingen medarbetare bör anstränga sig mer än 45-50 % av sin VO2max för att inte skada sig i onödan ( källa : I Åstrand 1990)

Testerna, som ska utföras enligt en viss mall gör det möjligt att jämföra resultaten från uppdragsgivarens företag eller organisation med resultaten från många andra.

Ingen medarbetare bör ligga under testvärdet 35 O2/kg*min (källa : A Forsberg 2002). Detta beror på att livet självt ställer visa krav på fysiskt arbetsförmåga även om inte kontorsarbete i sig kräver 36. Dessutom visar omfattande befolkningsstudier att 35 är ett tröskelvärde för ökad risk till ohälsa.

Testvärdet kan mätas på olika sätt:

  • Coopertest (löpning),
  • Åstrands submaximal Ergometercykeltest
  • Stepptest
  • Pulstest
  • Maxtest.

Man trycker hårt på några punkter:

  • Att röra sig själva arbetet är positivt men det räcker inte. Man måste få en ordentlig pulsökning (70% av maxpuls) minst 25 min, gärna två-tre ggr/vecka för att träningseffekt skall uppstå!
  • Arbetstid måste (tyvärr) till, ju skarpare gräns mellan arbete och fritid, desto mer måste ske på arbetstid – för städare måste allt ske på arbetstid, för tjänstemän blir ofta 50/50 bättre!
  • Lönsamheten är störst för underpriviligerade grupper (typ städ), där ger projekten ofta kring 5 ggr pengarna. Högre tjänstemän ger ca 2-3 ggr pengarna pga ett bättre utgångsläge.
  • Att vara en fet, rökande motionär är betydligt hälsosammare än att vara en icke rökande, normalviktig soffpotatis. Det värsta ur hälsosynpunkt är förstås en fet, rökande soffpotatis!
  • Målet för all friskvård är att den skall utföras helt på fritiden och betalas med den anställdes egna skattade pengar. Vägen dit består dock av 2-3 åriga stora övergripande friskvårdsprojekt på betald arbetstid. I praktiken kan det också finnas goodwill skäl att fortsätta med friskvården på arbetet.
  • Massage, qi gong, tarmsköljning, aurahealing, yoga kan också vara lönsamt under vissa omständigheter. Men all forskning visar att MOTIONSAKTIVITETER är de lönsammaste. *dvs de ger störst hälsopåverkan för minst pengar. En förbättring av kosten samband med motionsaktiviteter är också mycket viktig. På andra plats i lönsamhetsligan kommer att minska rökning, därefter andra livsstilspåverkande åtgärder.

Konditionstester
friskvård - företag, onlinkurs, hälsozam
Testvärdet kan mätas på olika sätt Coopertest (löpning) och andra maxtest, submaximalt ergometercykeltest (CET), Stepptest, eller Pulstest. De flesta friskvårdare föredrar att arbeta med konditionstal när de sedan meddelar
individen dennes kondition. Konditionstalet är ett ²testvärde² som är ålder och kön värderat. Ur individ påverkansynpunkt kan det också vara lämpligt att göra så, men ur beslutssynpunkt för företaget är ett gruppvis testvärde att föredra.

Submaximala testvärdes mätningar och nivåkrav enligt ovan innehåller många felkällor, varav de flesta är normalfördelade när det gäller att mäta en grupp och gruppens förbättringar. Felkällor är vilja/motivation, miljö,
arbetsekonomi och teknik. Första gången uppstår dock en testeffekt (tex CET) som gör den allra första mätningen mindre pålitlig än kommande mätningar. Den som har en stor kroppshydda får också ett oförtjänt lågt testvärde i
förhållande till hälsorisk och kapacitet och vice versa för den med en liten kroppshydda.

Coopertest har bra korrelation (r=0,89) med verklig kapacitet men kräver flack bana, uppvärmd testperson och en testperson som normalt är något fysiskt aktiv och kan springa med jämn fart. De som normalt inte är fysiskt
aktiva bör istället använda tex cykelergometertest (trots r=0,73).

Löptest för testvärde 35. Källa: Coopertest, Joggingtest.
Banlängd 2400m – Max tid 14 min 15 sek
Banlängd 3000m – Max tid 18 min

Förenklat promenadtest för testvärde 35. Källa: A.Forsberg bearbetat av S. Lundström
Rask promenad 10 km – Maxtid 100 min (6km/h) och testpersonen ska vid framkomsten inte vara särskilt påverkad, dvs genomsvettig eller slutkörd. Motsvarar en syreförbrukning på ca 1,1 liter O2/min för en genomsnittlig 70
kg individ. För att promenaden skall upplevas behaglig och utan större ansträngningssymptom (vid en utetemperatur på ca 6-14 grader) för individen kommer belastningen troligen inte att ligga över 45% av max. Formel: ((1,1/70*1000)/0,45)=35

Löptest för testvärde 45. Källa:Coopertest. Joggingtest.
Banlängd 2400m – Max tid 11 min 30 sek

Banlängd 3000m – Max tid 14 min 30 sek

 

Lär dig mer, gå min kostnadsfria kurs: Friskvård-Företag

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.