Kvotering för jämställdhet?

Jämställdhet att vara stolt över

Vi har mycket att vara stola över i Sverige! Idag har vi fler kvinnor än någonsin tidigare på ledande befattningar i staten. När vi nu summerar denna mandatperiod kan vi se att det öppna utnämningsförfarande som vi nu har infört, där statliga toppjobb utannonseras med möjlighet för vem som helst att söka, har gjort att jämställdheten i statsförvaltningen har ökat.

De av Socialdemokraterna hårt kritiserade förändringarna av utnämningspolitiken har lett till en dramatisk ökning av antalet kvinnliga chefer. Nu i augusti var 43,4 procent av våra myndighetschefer kvinnor. Detta kan jämföras med att endast en tredjedel (33 procent) var kvinnor när socialdemokraterna fick lämna ifrån sig makten för fyra år sedan. Bland landshövdingarna, som är en särskild grupp myndighetschefer som Mats Odell ansvarar för, är det per den 1 september, elva kvinnor och tio män. Detta ska jämföras med att det endast fanns fem kvinnor bland de 21 landshövdingarna 2006.

Detta visar tydlig att jämställdhet bäst uppnås genom att öppna upp möjligheter för var och en att förverkliga sig själva och utnyttja hela sin potential och inte genom att tillsätta viktiga beslutsfattare genom utnämningsprocesser i slutna rum som varit socialdemokraternas metod och inte heller genom kvotering som Claes Borgström, socialdemokraternas jämställdhetspolitiske talesperson, nu föreslår.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.