Föräldrars viktiga roll!

Så är då partifullmäktige i full gång. Kristdemokrater har fyllt landstingsfullmäktigesalen på Hantverkargatan. Det är en spännande debattdag i den så viktiga familjepolitiken.

Den arbetsgrupp som jobbat med frågan har lagt många förslag både logiska och även praktiska men framför allt glädjande ur ett valfrihetsperspektiv. Läs en mycket läsvärd artikel i DN av Göran Hägglund och Emma Henriksson vår familjepolitiska talesperson. Ja debattartikeln är faktiskt ´en brandfackla i den svenska kontexten`.
 
Göran Hägglund har just hållit ett inledningstal där han poängterade att vi nu låter Alva Myrdals tankar om familjen för en gång för alla lämna den politiska arenan. Nu är det föräldrarnas klokskap som ska gälla. Föräldrarna vet vad sitt barn behöver. Barn är olika och det är inte bra att det inom familjepolitikens område bara finns en ”sice fits all”. Så nu ska det till ett smörgåsbord för föräldrar att välja på om KD får bestämma.
 
Det vi ny diskuterar är de pappamånader som vi har i dagens föräldraförsäkring. En del vill att de ska tas bort och andra inte. Att en del vill ta bort dem är absolut inte att man är mot jämställdhet. Utan det handlar om att ska föräldraförsäkringen vara en valfrihet för föräldrar att själv bestämma så ska det i konsekvensens namn gälla hela föräldraförsäkringen.
 
Det är tyvärr så att var fjärde barn får mindre tid med sina föräldrar eftersom tyvärr inte lika många pappor som tar ut sina "låsta" dagar somd et borde vara. Detta är ett misslyckande. Siffror finns på F-kassans hemsida. Men detta pratar man inte om.
 
Det är fantastiskt att vi har en hel dag som vi ska diskutera just familjepolitiken, vilket annat parti gör det? Men familjen är ju en av samhällets viktigaste byggdelar och familjen ska uppgraderas. Att det ska vara så svårt!
Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Stefan Olofsson

    Jag förstår att Försäkringskassans registrering av uttagna föräldradagar, sannolikt är korrekt statistik, men hur kan du göra en generell bedömning enbart grundad utifrån statistiken att pappor inte tar ut sina ”låsta” dagar?

    Försäkringskassans databas är ju endast ett (indikator) sätt att mäta tiden med barnen, eller rättare sagt i detta fall, ”möjlig tid” som uteblir.

    Föräldradagar med försäkringspengar, är ju en möjlighet som är riktad med det syftet, att vara med sina barn istället för att jobba, som med säkerhet kan säga att man inte är med barnen. Men bara för att det är en möjlighet kan det ju inte med säkerhet säga att man de facto tillbringar tiden med barnen.

    Så att utifrån en indikator (som endast mäter en förutsättning för det motsatta) dra slutsatsen att vi är mindre med våra barn, anser jag inte är fullt korrekt.

  2. Bengt Held

    Kristdemokraternas ordförande, Göran Hägglund, och partiets familjepolitiska talesperson, Emma Henricsson, har idag en debattartikel i Dagens Nyheter. Från artikeln.

    Från såväl socialistiskt som liberalt håll ställs regelbundet frågan om vad en familj egentligen är, och om den inte ändå är en ganska begränsande företeelse som stänger in människor i förutbestämda mallar.

    Det här framför representanter för kd som envetet varit negativt till varje lag som erkänner samkönade par som familjer. Ett parti som ännu 2012 är emot att samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Som ännu vill avskaffa både möjligheten för homopar att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och att lesbiska kvinnor ska kunna bli inseminerade vid kliniker.. Trots att all forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn.

    Kristdemokraterna vill försämra rättigheter för samkönade par.

    Kd anklagar andra partier för att inte respektera att familjer är olika. Fram tills de själva blir för att samkönade och olikkönade par ska ha samma juridiska rättigheter blir den kritiken absurt hycklande. Nu handlar det dock inte bara om redan genomförda reformer som partiet är emot utan även förslaget om en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion.

    En utredning föreslog redan 2007 att reglerna bör likställas. Utredningen föreslog även att det alltid ska finnas möjlighet för en spermadonator att bli juridisk förälder om alla parter är ense om det. Alla riksdagspartier, förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, är för en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion. I den borgerliga regeringen är det alltså kd som blockerar att det blir genomfört.

    Att som kd inte respektera alla familjer är faktiskt familjefientligt.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bengt Held (2012-05-11 19:09)
    Först så måste vi hålla oss till föreliggande fakta. Vi sa nej till äktenskap med samkönade. Och varför det då? Jo för vi anser att den möjligheten redan fanns när man hade möjlighet med partnerskap. Så vi behävde inte ändra äktenskapsbegreppet. Dessutom föreslår man nu precis det som KD då föreslog; att man gifter sig på kommunhuset som en juridisk handling oxh sedan firar man som man vill en del i kyrkan en del på annat håll. SÄ möjligheten som du påstår att vi tog bort fanns redan innan.

    Sen påsåtår du att alla forskning är överens att barn i homoförhållande mår lika bra. Så är inte fallet.

    Men hur som helst är det viktiga att föräldrarna får mer makt över sin vardag oavsett familjeform och det är det vi säger.
    Över 70% av folket tycker så. Behöver jag säga att jag också är ibland de 70 som tycker så.

    Det du antyder att KD är liksom av en svunnen tid är egentligen inte värt att kommentera.
    Men om vi har svenska folket med oss att minska statens inflytande över föräldrapusslet. Så kan man ju också fundera över om det som funkat i tusentals år som något som kan funka nån mandatperiod till.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Stefan Olofsson (2012-05-11 15:02)
    Skriver om detta i en blogg framöver så förklarar jag varför jag helt logiskt menar att det system vi nu har inte funkar.

  5. Malin Gruffman

    Hur kommer det sig att du använder begreppet ”pappamånader” när det handlar om ”pappa- OCH mamma-månader”, dvs icke överlåtelsebara för båda parter?

    Jag misstänker att du, liksom så många andra ser det som att pappan har två och mamman har resten, för att statistiken ser så ut. Att använda begreppet pappamånader späder dock på dessa sociala normer kring föräldrarskap som tvingar/styr oss i nästan lika hög grad som lagstiftning.

    Är inte dessa normer och gamla strukturer lika viktiga att bekämpa i frihetsökandet anda?

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Malin Gruffman (2012-05-12 16:48)
    Du har helt rätt! I debatten på PF talade vi från Västerbotten om ”mammamånaderna” bara för att markera att det egentligen är helt fel uttryck. Men F-kassan kör det begreppet och då rullar det bara på.
    Och för att vi tycker att man ska ta bort tvånget i föräldraförsäkringen så vill vi att papporna ska vara mer delaktig.
    Men vi kan lika gärna prata om mammamånader men då hade väl folk inte vetat vad vi talade om. Så helt rätt och tack för påminnelsen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.