Majoritetens nej till trygghet ekar fortfarande.

Dagens fullmäktige innehöll inte mindre än över 60 punkter på dagordningen. Några av dessa var valfrågor som passerade fullmäktige ganska snabbt eftersom vi haft valberedning där vi klargjort vilka som ska inneha posterna i styrelser och nämnder.

Så alla val togs faktiskt i enighet. Värre var det vid förra valfullmäktige men detta är nu historia. Men vi hade också ett antal frågor som vi debatterade och där vi var oeniga i församlingen. En av dessa var frågan om bostadsförsörjningsprogram som pockade på min uppmärksamhet lite extra.

Enligt socialtjänstlagen har socialnämnden ett särskilt ansvar att vara med i samhälls- planeringen av bostäder. Då detta inte varit aktuellt så fick vi en minoritetsåterremiss för ett tag sen så vård o omsorgsnämnden fick möjlighet att inkomma med ett remissyttrande. I nämnden antog vi ett enigt remissyttrande som var väldigt bra skrivet.  Men av detta var inte mycket inarbetat i programmet.

Så vi ville ha in en skrivning om trygghetsboende för äldre i programmet i enlighet med det yttrande som vård o omsorgsnämnden inkommit med. Men där fick vi inse att nåt sånt ville majoriteten inte ha. Och det är inte första gången som majoritetens ovilja visar sig i just denna fråga.

Tydligen vill inte majoriteten (S, V o MP) att man som äldre ska känna trygghet i vår kommun. Så vi begärde votering och när den verkställdes så fick jag en klump i bröstet. Det kändes som en manifestation när varje röst från majoriteten ekade i fullmäktigesalen och en del höjde rösten lite extra när de utryckte sitt – NEJ.  Nej till trygghetsboende, – nej. Men det var en av majoritetsföreträdarna som trotsade partipiskan och la ner sin röst. Modigt av henne att inse att de äldre vill och behöver känna trygghet även i vår kommun. All heder till henne.

Övriga sa nej till att bygga trygghetsboende, nej till att ha ambitionen att de äldre ska få välja sitt trygga boende, nej till viljan att överhuvudtaget ha med ordet trygghetsboende i vårt bostadsförsörjningsprogram. Behöver jag säga att vi reserverade oss mot ett sånt beslut. (det gjorde alltså KD, FP, C o M)

Som kristdemokrat så kommer jag så länge jag är politiskt aktiv att i alla politiska församlingar hävda de äldres trygghet och vi SKA bygga ett äldreboende i vår kommun i likhet med många kommuner. Jag ger mig inte.

Men majoritetens budskap ekar fortfarande: -Nej, -Nej, – Nej, – Nej………. När får vi ett JA?

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Bergis

    De vill närma sig SD:

    På riksdagsnivå har samtliga riksdagspartier vägrat att samarbeta med Sverigedemokraterna. Men en rad politiker och debattörer har på olika sätt öppnat upp för möjligheten. Dagens ETC listar ett axplock.

    ”Det bästa för barnen är att inte hamna i Malmö och fastna här.”

    Anja Sonesson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö, ville införa stopp för ensamkommande flyktingbarn. SD kontrar med att de var först med förslaget. Juni 2010.

    ”Det är mycket mer folk ute både på kvällar och ­nätter, andra hudfärger och annat. Det blir ju en helt annan situation för de som bor centralt; det blir mycket väsen när man försöker sova.”

    M-ordförande Ulf Söhrman i Filipstad ifrågasätter Migrationsverkets planer på ett nytt flyktingboende. November 2014.

    ”Vi måste nu skärskåda den svenska flyktingmottagningen och dess kapacitet. Att kategoriskt ignorera Sverigedemokraternas närvaro i riksdagen är att ge dem en populistisk frisedel i stället för att bekämpa deras främlingsfientlighet. Vi anser att partierna bör kunna samtala med Sverigedemokraterna.”

    Rasmus Rasmusson, ambassadör, f d ordförande i Kristdemokratiskt Internationellt Centrum, Staffan Danielsson, f d C-riksdagsledamot och samhällsdebattör, Annelie Enochson, f d KD-riksdagsledamot, Rolf Åbjörnsson, advokat, f d KD-riksdags­ledamot. December 2014.

    ”Vi är en kommun som har tagit emot många, det är vi glada för. Men nu börjar vi få fullt.”

    Lena Sjödahl (M), Falköping. November 2014.

    ”Vi tar in väldigt mycket folk. Även andra länder måste öppna upp. På något sätt måste man se lite grand till kostnaderna.”

    Staffan Kromnow (M), Torsås kommun. November 2014.

    ”Vi måste börja diskutera gräns för antalet flyktingar.”

    KDU:s ordförande Sara Skyttedal i DN Debatt. Augusti 2014.

    ”Det är en utveckling som jag skulle vara väldigt rädd för. Det bottnar i bristen på att ta i frågan och diskutera även de obekväma sidorna, inte bara förgylla det hela och säga att vi behöver ha ­invandring.”

    Ulf Hilding (M), oppositionsråd Ljusnarsberg är orolig för att Sverige­demokraterna får monopol på invandringsfrågan. November 2014.

    ”Vi bjuder in SD till beredningar där vi diskuterar olika frågor. Då lyssnar jag artigt till allas åsikter.”

    Carina Zachau, M-kommunalråd i Örkelljunga. Oktober 2014.

    ”Vi för samtal med SD, inte förhandlingar eller samarbete.”

    Kommunalrådet Olof Röstin (M), Svalöv. Oktober 2014.

    ”Här i Landskrona har vi fått stöd i ett antal frågor av SD. Utan det stödet hade vi inte kunnat genomföra vår politik.”

    Torkild Strandberg, FP-kommunalråd i Landskrona. Oktober 2014.

    ”Vi måste fundera på om det är relevant att säga att man inte med tala med ett parti som en fjärdedel av väljarna röstat på.”

    Lars-Ingvar Ljungman M:s starke man i Vellinge menar att det är dags att föra diskussioner med SD. Oktober 2014.

    ”Man ska ha respekt för att detta är ett svårt övervägande. Men det finns starka skäl till att tänka om vad gäller riksdagens tredje största parti. Det mest uppenbara skälet är att SD är ett maktägande parti, med eller utan Jimmie Åkesson i tjänst.”

    PM Nilsson, ledarskribent Dagens Industri. Oktober 2014.

    ”Sluta ljuga för väljarna – bjud in Åkesson till samtal.”

    Markus Uvell, vd för högerpolitiska tankesmedjan Timbro. Juni 2011.

    ”Om 13 procent av Sveriges befolkning röstar på Sverigedemokraterna ökar man det demokratiska underskottet om man ändrar i strukturerna för att hålla ett visst parti ute.”

    Olov Holst (M), Sigtunas oppositionsråd. Han har själv lovat SD att försöka se till att partiet kommer in i alla kommunens styrelser och nämnder. September 2014.

    ”Vi tänker inte samarbeta med dem i någon allians och vi kommer inte heller bjuda in dem som stödparti. Men det är viktigt att ändå lyssna på dem och låta dem vara med i den politiska processen. Vi kan inte bara frysa ut dem.”

    Stefan Lundgren (M), kommunalråd i Sjöbo. September 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.