Regional samverkan

Idag har vi arbetsgruppen för kommuner – regionen. Vi har vårt första möte så vi har fastställt våra arbetsformer och titta på uppdraget framåt.

Vi ska bl.a. titta på gränsnitt mellan många samarbeten och föreslå hur kommunernas roll ska se ut i en tänkt storregion med namn Norrlands län. Områden handlar om regional utveckling, folkhälsa, hemsjukvården etc etc. Vi har många områden att beta över så vi måste nog avgränsa oss en hel del. Vi arbetet framåt så får vi se vart det landar.

Sen kommer det parallellt också pågå ett resonemang om hur vi ska organisera kommunerna i en ny region. Vi är 44 kommuner och i två län är det kommunförbundet som är kommunernas företrädare och i två län är det regionerna som samlar de primärkommunala frågor.

Ett spännande arbete har vi framför oss. Och vi kommer ha minst ett möte i månaden för att lösa dessa uppgifter.

5 kommentarer

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Nej i denna arbetsgrupp är det både kommun och landstingsfolk Och vi är valda av landstingsfullmäktige samtidigt med de andra 3 arbetsgrupperna. 5 från varje län. Parallellt kommer det pågå ett arbete och förbereda hur alla kommuner ska organiseras. Det jag nämner längst ner. Och till detta har vi i Västerbotten valt 4 representanter och rekommenderat de andra tre länen också utse en grupp på fyra där vi kan sitta runt ett bord o komma med förslag till respektive läns kommuner.

 1. Carl-Axel Otterhall

  Tack för ditt svar. Men nu kom ett par följdfrågor

  – ” vi är valda av landstingsfullmäktige samtidigt med de andra 3 arbetsgrupperna”. Alltså 5 personer från varje län vilka respektive Landsting utsett. Vilka fem representerar Västerbotten? Tacksam om du även redovisar ort och partitillhörighet.

  – vilka 4 personer ingår i ”parallellgruppen”?

  – vem finansierar ert arbete och era möten?

  – kan man hitta detta någonstans på nätet?

  Tacksam för svar

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Du kan läsa om allt detta på VLL:s hemsida och ligger samma information på alla 4 landstings hemsidor. (eller rättare sagt 3 för Jämtland är redan region) Finns under fliken region 2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.