Regionkommun Västerbotten

I fredags presenterade jag tillsammans med Hans Lindberg vårt upplägg till organisationen för nya regionkommunen efter 2018. Vi har kommit rätt långt i förhandlingarna och i fredags blev också modellen offentligt. Självklart återstår en del tankearbete och funderingar med arbetsordningar o direktiv som nu ska arbetas fram. 

I förhandlingar får man sällan med allt utan är ett givande och tagande. Mycket av upplägget är jag mkt nöjd med medan andra delar ser jag gärna att man tänker till ett varv till. Eftersom just organisation är ett av mina intressen har jag försökt vara aktiv med tankar o idéer i arbetet hittills o kommer att fortsätta med det tills vi är klara med upplägget.

I fredags var det den samlade kommunerna i länet som vi bjudit in från regionens primärkommunala delegation. En bra uppslutning inför dagen visar att det är brett intresse.

Den del som jag är nöjd med är just primärkommunernas medverkan i regionkommunen. Får vi verkstad utifrån det upplägg vi nu har så kommer vårt upplägg i Västerbotten vara betydligt bättre än våra länsgrannars upplägg i deras regionkommuner.

En viktig skillnad är att både Norrbotten och V. Norrland har starka kommunförbund. Min åsikt, vilken delas av många, är att vi inte ska återgå till kommunförbund i Västerbotten. Det har vi växt ifrån med Region Västerbottens försorg. Mindre skyttegravar och mer samarbeten för medborgarnas bästa. Dessutom har vi våra tre arbetsmarknadsregionen i vårt län som också har och kommer ha viktig funktion framöver.

Ser fram emot vår nya regionkommun i Västerbotten efter valet. Kommer att bli riktigt bra att slå samman Region Västerbotten o nuvarande Landstinget o övertar ytterligare uppgifter från länsstyrelsen. Bra för Västerbottningarna. Mer i frågan längre fram.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Basic Rules

  Jag förstår din gång till eufori över att få direkt till sjukvårdskassan.
  Det som är ytterst oroande är att samtidigt som sjukvården får dras med underbemanning, rekryteringssvårigheter och stängda avdelningar, så expanderar Region Västerbotten(RV) hejdlöst med svällande verksamhetsområden/ny tjänster. 220 miljoner direkt till ”utveckling” .Det är helt oanständigt att man inför fusionen flyttar fram positionerna på detta sätt !
  Normalt sätt vid en fusion sker en organisationsöversyn och nedskärningar av icke direkt nödvändig verksamhet.
  Du säger att det är bra för Västerbottningarna, det är inget vi väljare bara sväljer. Nej tack, RV bör läggas ner, med noll finansiering från Landstinget. Sen får vi väljare ta i val ställning till regionens verksamhet, finansiering och öde!

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Om du inte håller god samtalston kommer detta svar bli mitt sista till dej. För spå mycket dumheter i några rader har jag sällan läst. Jag känner till vart du har dina sympatier och bara det gör att jag egentligen liten inte borde svara dej.
   Dessutom har du ingen koll på vad respektive organsiationen gör i vårt län Dumheter att prata om eufori o får stå för din mkt knepiga inställning till samhället.
   Det ÄR bra för Västerbottningarna att alla verksamheter i länet samarbetar, det måste du vara ensam oma tt inte tycka. Jag innehar förtroendeuppdrag i både RV, Landstinget, Kommunen, Rättsväsendet m m så jag vet vad jag talar om när jag säger att samarbeten är viktiga just för dej som medborgare och inte minst mot att vi ska hushålla med skattemedlen och fel används skattekrona är stöld av medborgarna.
   Du som väljare gör ditt jobb vart fjärde årDå kan du påverka vem du vill se ska arbeta på väljarnas förtroende. Du pratar om att lägga ner. Ja Rv o landstinget läggs ner o vi startar ett samarbete i hela länet som är direktvalt av medborgarna. Då måste även du vara nöjd. Men ta reda på innan du skriver vem som gör vad i vårt län. OM vi bara skulle lägga ner som du säger så har vi inga bibliotek i vårt län. Vi har heller inga bussar eller tåg som rullar samt alla kommuner jobbar var för sig och inte tillsammans för kommunernas bästa. Är det så du vill ha det. Läs på min vän!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.