Ett beslut vi kan stödja

Skrev häromdagen om att regeringen vill få mer maktbefogenheter och kringgå riksdagen. Ett förslag vi i Kristdemokraterna inte kunde stödja då, men i dess reviderade form är vi beredda att rösta ja. Regeringen behöver kunna agera snabbt i syfte att rädda liv.

Från Kristdemokraternas sida har uppfattningen hela tiden varit att regeringen behöver vara beredd att ta faktiska beslut, som att stänga vissa verksamheter eller styra om resurser mellan samhällssektorer, eftersom rekommendationer inte alltid fungerar.

Men ett krav har varit att regeringen ändå alltid måste underställas riksdagen. Det ursprungliga förslaget saknade möjligheten för riksdagen att upphäva ett regeringsbeslut. I det reviderade förslaget har riksdagen vetorätt inom några dagar från att regeringen tagit ett beslut i en fråga, och detta förslag kan vi nu stödja. På det sättet kan regeringen agera snabbt när det behövs för att bekämpa Covid-19, men demokratins grundregler fortsätter fungera. KD har varit pådrivande både i att tvinga regeringen att tänka om och i att få övriga oppositionspartier med på den nya kompromissen.

Från vår sida är det också viktigt att den som drabbas av ett ingripande från regeringen får ersättning, vilket måste tittas närmare på eftersom många drabbas men på vitt skilda sätt. Kristdemokraterna kommer göra allt för att så långt det är möjligt kompensera dem som drabbas av beslut kopplade till den nya, tillfälliga lagen. I det nya förslaget är Kristdemokraternas krav tillgodosedda och Sverige får ännu starkare verktyg för att kraftfullt arbeta mot spridningen av viruset.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.