1 miljard till civilsamhället

Civilsamhället i form av föreningar, organisationer, trossamfund och sociala företag spelar en stark och viktigt roll och det märks inte minst under kristid. Idag presenterar KD ett antal förslag kring hur staten kan stötta civilsamhället så att det i sin tur kan stötta vidare. 

 Insatserna som volontärer gör är stort, säkert ännu större idag än för några veckor sedan. Omkring hälften av landets organisationer har dessvärre hittills sett minskade intäkter och gåvor från företag och allmänheten, sedan coronakrisens början. Och precis som övriga samhället påverkas man av den ekonomiska nedgången, evenemang tvingas ställas in när folksamlingar inte längre tillåts evenemang tvingas ställas in, second hand-butiker håller stängt, lokaler kan inte hyras ut. Därför föreslår Kristdemokraterna idag flera åtgärder för att stärka civilsamhället.

  1. Kostnadsstöd för fasta kostnader

Regeringens förslag om hyresstöd gäller enbart registrerade företag inom främst sällanköp, hotell och restaurang. Civilsamhällets organisationer har lämnats utanför. KD föreslår att organisationer som tappat 15 procent eller mer av intäkterna ska kunna ersättas upp till 80 procent av intäktsbortfallet, med ett tak på 45 miljoner kr under april – augusti.

  1. Stöd vid stora kostnadssökningar

I denna tid ökar behovet av civilsamhällets tjänster, exempelvis läxhjälp eller samtalsstöd för unga och äldre. På många håll har det inneburit ökat arbete och kostnader, men bidrag till organisationer släpar oftast efter. KD föreslår riktade stöd till BRIS med 10 miljoner kr, till Minds med 5 miljoner och ett tillskott för stöd till kostnadsökningar på 100 miljoner kr som kan sökas av organisationer.

  1. Statlig kreditgaranti för lån

Civilsamhällets organisationer omfattas dock inte av kreditgarantin även om de bedriver näringsverksamhet, vilket är mycket olyckligt, eftersom det är ett snabbt och enkelt stöd från staten att kunna ta del av när organisationerna står i en djup men förhoppningsvis kortvarig kris.

  1. Genomlys övriga krisförslag så att de fungerar för civilsamhället

Det är viktigt att säkerställa att också krisstödet till vård- och omsorg kommer idéburna vårdgivare till del, och att permitteringsstödet fungerar för civilsamhället.

  1. Frigör projektbaserade bidrag till generella bidrag under 2020

Varje år betalas projektbidrag ut till civilsamhället, men de är just kopplade till projekt och att dessa utförs. I dagsläget är det ovisst om många projekt kan genomföras, eller ens bör genomföras. KD föreslår att pengarna ska kunna gå ut till organisationerna oavsett om projekten blir av, och inga extra medel behöver därför tillföras från staten.

  1. Höjt tak i gåvoskatteavdraget till 100 000 kr

Beloppsgränsen för gåvoskatteavdraget på 1 500 kr är alldeles för låg även i vanliga fall, men under denna tid behövs det höjas ordentligt så att vi kan stärka den ideella sektorn.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.