Olämplig ton i debatten

Coronakrisen är varken en regional eller kommunal kris. Det är en global kris. Den drabbar alla världens länder, diktaturer som demokratier. Den drabbar alla kommuner, socialdemokratiskt som kristdemokratiskt styrda. 

Ingen har hävdat att kristdemokratiskt styrda områden skulle klara sig undan sjukdomsspridningen eller kunna hantera den bättre än någon annan kommun. Det vissa socialdemokrater nu ägnar sig åt, att konstatera att KD är med och styr Stockholm som är den del av Sverige som drabbats hårdast, blir därför ett ganska omänskligt sätt att argumentera. Corona gör inte skillnad på politik.

Den svåraste delen av denna kris utspelas just på sjukhus och äldreboenden. Sjukvården är normalt en regional fråga, äldreomsorgen en kommunal. Men – att 21 regioner eller 290 kommuner ska hantera krisen på egen hand och dömas därefter är inte seriöst, oavsett vilket parti som styr för tillfället. Här måste staten (läs regeringen) gå in med mer stöttning. Både rent ekonomiskt men även genom att säkra upp personalförsörjning. Det är detta som KD kritiserat regeringen för och samtidigt presenterat konkreta sätt för vad mer som behöver göras. Exempelvis genom att uppmana fler med vård- och omsorgskompetens att anmäla sig att återanvända till arbete inom vården ifall de numera arbetar i en annan bransch, genom incitament för företag att låna ut denna personal till sjukhus och äldreboenden där de behövs bättre, samt genom ett koordinerande av staten för att säkerställa tillgång till skyddsutrustning på äldreboenden. Dessutom en bonus till företag för att uppmuntra att visstidsanställda inom äldreomsorgen får gå upp på heltid.

Regeringen ville häromveckan ha mer makt att exempelvis snabbt kunna stänga caféer, förbjuda resor eller stänga skolor. Allt detta är viktigt, och KD stöttar att regeringen får mer möjlighet att agera snabbt. Men är det någonstans regeringens stöttning verkligen behövs, så är det vid sjukhusen och äldreboendena. Då räcker det inte att peka finger kring vem som lokalt styr enskilda kommuner. Vi är alla drabbade av corona.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.