Apoteksavregleringen var bra för Sverige

Innan avregleringen hade man stora problem med lagerhållning av mediciner, vilket har förbättrats tack vare fler aktörer. Vi har idag fått många fler apotek och en bättre tillgänglighet. Så det gäller att hålla isär apoteksavregleringen från kritiken kring den i övrigt bristande beredskapen.

Innan avregleringen hade man väldigt stora problem med lagerhållningen av mediciner, vilket många verkar ha glömt idag. Numera har lagerhållningen förbättrats i och med att vi har flera aktörer där samtliga har krav på att tillhandahålla medicin inom en viss tid. Skulle något apotek någon gång sakna en medicin så går den sannolikt att hitta hos flera av de andra apotekskedjorna. Enbart Nordkorea och Kuba har statliga apoteksmonopol och det är knappast ett eftersträvansvärt system. Kraven kan absolut stramas åt ytterligare för apoteken, och Sverige bör skapa ett större nationellt beredskapslager, men det är just nu en sak för den sittande regeringen och dess stödpartier.

Avregleringen har inte haft den negativa påverkan som vissa verkar göra gällande, den klarade dessutom av den hamstring som pågick under några veckor i mars. Avregleringen har gjort väldigt stor nytta i Sverige och gett oss hundratals fler apotek, med förbättrad tillgänglighet och öppettider. Innan dess hade Sverige omkring hälften så många apotek per invånare som de flesta andra EU-länder.

Som sagt, det gäller att hålla isär apoteksavregleringen från kritiken kring den i övrigt bristande beredskapen.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. BG Wikström

    Detta är faktiskt en artikel som inte på något sätt överensstämmer med verkligheten.
    Samtliga apotek har idag betydligt sämre lagerhållning än det var förr i tiden. Jag förstår uppriktigt sagt inte varifrån du har fått andra siffror ? Kan du visa var du har hittat dessa bevis ???
    ”Skulle något apotek någon gång sakna en medicin ” skriver du… Det känns mest som ett hån mot alla oss som är kroniskt sjuka och idag aldrig någonsin får våra mediciner, utan det fattas minst hälften av det vi behöver. Och det är oavsett vilket apotek du går in till. Alla som besöker apoteken vet att det idag är extremt dålig lagerhållning. Det beror ju på att aktörerna för att tjäna så mycket pengar som möjligt har förbjudit lagerhållning och litar på detta just-in-time.
    De flesta i min ålder och yngre har nu lärt sig att man måste beställa mediciner i tid, det är ingen mening att gå in för man vet att medicinerna inte finns.
    De som drabbas är alla äldre som släpar sig till apoteket med sin rullator och nästan alltid möts av att medicinen inte finns men kommer in om 3-4 dagar och då får de släpa sig tillbaka igen och hoppas att den finns då.
    Så avregleringen gjordes inte på något sätt för att kunderna skulle få det bättre utan för att några skulle tjäna så mycket som möjligt.
    Ser fram emot dina bevis för att lagerhållningen idag är bättre, för den åsikten har, såvitt jag vet, inte framförts av någon annan i detta land ?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      JA du BG. Måste igen säga att du har fel som säger att det är så och så….. Att du tycker är nåt annat. Så om vi hamnar där så blir det en annan diskussion att du och jag tycker olika. Beklagar att du har dålig erfarenhet av att man inte har medicin hemma. Men saken är den att ju fler apotek det finns ju mer tillgänglig är medicinen. Nåt annat kan du inte säga. I så fall är systembolaget ett fjasko där man försöker se till att reglera och ha mindre aktörer för att minska försäljningen.

      • anders

        men hur tänkte du nu bara för att det finns fler apotek betyder det inte att det är större utbud av medicin utan fler som säljer hudkrämer. Vilka mediciner som finns på apoteket har ju inget med sannolikslära att göra utan vad man väljer att ta lägga på lager. som vinstdrivande företag kan dom ju inte bygga upp för stora lager som binder kapital.
        kan bara instämma i BG kommentar min far har också stora problem att få sin medicin och när jag själv skulle ha antibiotika så är det säkrast att åka till sjukhus apoteket dom andra har ofta inte hemma

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Om medicinen inte finns hemma så ska den fås inom 3 dygn annars kan apoteket få en anmärkning. Att företag säljer annat också kan man inte påverka men sin medicin ska man ha och allra minst när du talar om antibiotika som inte är allt för ovanligt läkemedel. Sen vilken erfarenhet du än har och vad du tycker kan nog inte heller du komma ifrån att om det finns fler apotek att gå till så ökar konkurrensen och blir lättare att få tag i medicin. Som det var tidigare fick man allt vackert vänta på sin medicin för det fanns inga alternativ att gå till. Kunde ta ett par veckor i värsta fall. Om det inte finns på det ena apoteket kan du gå till annat apotek på orten, som du inte kunde göra tidigare eftersom det fanns inga andra att gå till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.