Straffen för sexköp måste skärpas

2011 höjde alliansregeringen maxstraffet för sexköp till ett års fängelse. Men fortfarande dömer domstolarna efter HD:s vägledande dom att normalstraffet ska vara böter. Tyvärr har även den rödgröna regeringen legat på latsidan. 2016 föreslog en utredning att sexköpslagen skulle gradindelas, alltså att det både ska finnas ”normalt” och grovt sexköp, men ingenting har hänt sedan dess.

Den svenska lagstiftning, som kriminaliserar torskar och hallickar men inte dömer den prostituerade, har funnits till i drygt tjugo år men det är fortfarande få som döms trots att brottet är ganska vanligt – faktum är att allt fler söker hjälp efter att ha utsatts för människohandel. Trots att maxstraffet som infördes 1999 var sex månaders fängelse, slog Högsta domstolen två år senare fast att normalstraffet skulle vara dagsböter. Straffskärpningen 2011 fick ingen egentlig effekt. Det går alltså att köpa andra, ofta tillfångatagna människor utan att själv behöva spendera tid bakom galler. Det fruktansvärda sexslaveriet avfärdas tyvärr alldeles för ofta som ”världens äldsta yrke”.

Straffen för sexköp måste skärpas. Och det måste till betydligt fler poliser så att brotten också uppdagas och offren, som ofta utsatts för trafficking, får hjälp och upprättelse. I ljuset av detta blir även ASTA-mottagningens betydelse än mer påtaglig.

Läs gärna partiledare Ebba Busch och vår rättspolitiske talesperson Andreas Carlsons gripande debattartikel här om Natasja som kidnappades som tonåring och fördes till Sverige och om vad som behöver göras i frågan framgent.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.