Intressant gällande vaccin

Har idag fått en intressant dragning gällande vaccinutvecklingen som pågår runt om i världen just nu. Det gäller förstås att ha rimliga förväntningar. I normalfallet tar vaccinutveckling tio till femton år, en del menar att det är troligt att vi har ett på plats inom 3-5 år men förhoppningarna växer allt mer att ett vaccin finns på plats om ett år.

Just nu befinner sig 270 medel i prövningsfas, merparten är befintliga medel där det finns en klinisk erfarenhet och därmed en kortare startsträcka. I världen just nu är det 118 nya vaccinkandidater under utveckling, varav åtta är under kliniska försök vilket har skett oerhört snabbt. Allra mest forskas det i Amerika där nära 40 % av testerna genomförs. EU har tillfört 7,4 miljarder euro för att stödja vaccintillverkning.

I Sverige pågår forskning även om inget av de åtta under kliniska försök sker i Sverige. Här behövs det mer stöttning till forskningen ­– inte minst vore det bra för våra patienter med en nära producent så att inte vaccin stannar innanför olika landsgränser, men även för svenska jobb. Vacciner är kylvaror som ska transporteras i obruten kylkedja, så även när vaccin kommer på plats behövs logistikkedjan lösas.

Det kan som sagt ta tid innan ett vaccin är klart och innan produktionen är så pass storskalig att det kan nå de flesta. Vi får hoppas på att bra läkemedel tas fram under tiden. Men det krävs att man börjar planera redan nu, hur Sverige ska förhålla sig till och hantera vaccinering i stor skala. Idag meddelade regeringen att man ska ta fram en nationell plan – de inser vikten av nationell styrning i den här frågan, ett steg i taget mot statligt huvudmannaskap över vården får man hoppas.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Ola

    Vi satsar tydligen förhållandevis lite på virologisk forskning i relation till vår storlek. Frågan är mycket vi behöver av analys av maktrelationer inom räddningstjänsten och hur mycket behöver av virologi i framtiden. Tydligen har vi i stort sätt ingen läkemedelsforskning i Sverige utanför universiteten, tyvärr är skralt med det mesta som rör kemisk forskning inom svensk industri också. Det är något som blivit sämre de sista 10 åren. Jag skulle säga att nu är det dags för att prioritera i vad som är väsentligt för oss som nation och vad som inte är det.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja även om Sverige har en läkemedelsindustri så har vi hamnat lite på efterkälken när det kommer till corona-vaccin. Det krävs riktade satsningar som stödjer forskningen, vilket bör kunna ses som en del av framtida beredskapsstrategi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.