Dags att börja planera för massvaccinering

Från Kristdemokraternas sida har vi hela tiden förordat mer nationell styrning under krisen och välkomnade att regeringen häromveckan presenterade början till en nationell strategi för massvaccinering. Men nu måste regionerna också göra sin del och skapa en strategi kring hur den ska implementeras och organiseras lokalt, så att vi får till en bra och fungerande vaccinering. 

118 vaccinkandidater forskas det kring just nu i världen, varav åtta är under kliniska tester. Mycket pekar på att ett vaccin kan finnas på plats rekordsnabbt. Vid måndagens regionstyrelse la vi i Kristdemokraternas Västerbotten fram ett initiativärende att Region Västerbotten ska se över hur länet kan genomföra en vaccinering av den större skalan. Men frågan avfärdades av det styrande rödgröna blocket.

För att få ett slut på pandemin är framtagandet av ett covid-19-vaccin avgörande. När ett verksamt vaccin kommer behöver vi vara redo. Vi behöver till exempel tydliggöra ifall primärvården och skolhälsovården ska inkluderas. Vi har även möjligheter att dra nytta av Hälsovalet och därigenom få tillgång till fler och privata utförare. Allt handlar om att på bästa sätt vaccinera Västerbottens invånare.

Kristdemokraterna i Västerbotten vill ge Hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att utreda hur länet bäst kan utföra storskalig vaccinering och klargöra vem som bär huvudansvaret för administration och logistik i frågan, bland annat var vaccineringarna ska utföras och hur kylkedjan ska kunna upprätthållas.

Men frågan avfärdades som sagt av de rödgröna.Det är bedrövligt att den rödgröna majoriteten gör politik av en sån här sak, när till och med deras egen statsminister har tagit steg för en nationellt samordnad strategi. Vi i oppositionen har legat lågt under våren, det viktigaste har varit att samlas och lösa den akuta situationen. Men det här är ju inte politik, det här handlar om folkhälsan och om att få igång samhället igen. Det har gjorts i flera andra regioner redan, Västerbotten ska inte vara ett undantag.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.