Lutande resultatet i Pisa

De senaste PISA-resultaten visade på en uppgång för svenska elever. Men nu avslöjar bl.a. Expressen att Sverige bröt mot OECD:s regelverk och undantog felaktigt en stor mängd elever, både svenskfödda och utlandsfödda, ur urvalet. Visst kan resultaten se ut att luta åt rätt håll när man plockar bort elever med svaga språkkunskaper. Men utmaningarna kvarstår och ingen blir hjälpt av fin statistik.  

När resultaten från senaste PISA-undersökningen presenterades i slutet av förra året var det enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) ”en glädjens dag”. Svenska högstadieelever klättrade ju mot toppen på den internationella rankingen. Och det var en klar förbättring mot för tidigare. Om reglerna hade följts däremot, skulle de svenska resultaten gått i motsatt riktning och Sverige skulle snarare ha backat jämfört med föregående provtillfälle.

Enligt OECD:s regelverk får man undanta nyanlända elever som undervisats i svenska i mindre än ett års tid. Elever som fått undervisning i mer än ett år ska alltså skriva provet. Dessutom har man undantagit även de som fötts i Sverige och läst svenska genom hela sin skolliv.

En rektor i Uppsala menar att vissa elever mår dåligt av att skriva prov och därmed undantas. Men då har man missat syftet – prov handlar inte om att peka ut någon eller få någon att få dåligt. Det handlar om att fånga upp var eleven befinner sig på lärokurvan och om fler insatser behövs sättas in. I vuxenvärlden ökar inte chansen att få jobbet man vill ha, för att man slapp skriva provet man inte ville ta.

Enligt Skolverket har studier visat att elever som av olika anledningar inte deltar på ett prov ofta i genomsnitt är lågpresterande jämfört med de som skriver ett prov. Uppskattningar tyder på att en tredjedel av 15-åringarna kan befinna sig på lägsta nivån av läsfärdighet, vilket vore väldigt allvarligt. Det är ju därför än viktigare att alla gör provet och att resultaten följs upp. Annars blir de omöjliga att jämföra över tid, och vi riskerar en skola som halkar efter internationellt. Fin statistik är föga imponerande om den missar verkligheten.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. anders

    är det någon som är förvånad. Det mest skrämmande är ju de 10% som sorteras bort hur kommer det att gå för dom ska dom ta de enkla jobben eller? dom har vi ju för länge sedan rationaliserat bort.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja, det är minst sagt oroväckande. Att man hellre bryr sig om bra statistik än de faktiska resultaten och vad dessa innebär för eleverna i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.