Palmes mördare!

Många av oss minns denna dag för 34 år sedan då det chockerande beskedet kom att Olof Palme Sveriges statsminister är skjuten.Minns exakt vart jag satt när jag fick beskedet. Långt innan jag engagerade mig politiskt så hade jag köpt en insatslägenhet på Ersboda och vi höll på flytta in dagen innan.

Så denna morron hade jag just fått till fåtöljen och soffan i rummet och satt tidigt på morgon och funderade hur de andra möblerna bäst skulle placeras när jag hämtade tidningen och även via radion fick beskedet. Man har självklart hört och tagit del av morden på ledare i t ex USA men man blev chockad att något sådant kunde hända i det trygga Sverige.

Sen har det spekulerats hejvilt om Skandiamannen, Sydafrikaspåret, PKK spåret, Polisspåret och flera förundersökningsledare har som Hans Holmer lämnat uppgiften.Christer Petterson blev åtalad och sedan friad i Hovrätten. Ja turerna har varit väldigt många.

Såg en skymt av Leif G W Persson innan pressträffen och han fick frågan vad han tror förundersökningsledaren kommer att presentera. Leif lutar sig tillbaka och säger som han brukar: Ja om jag ska spekulera en sista gång så tror jag att en person kommer utpekas men kanske inte lever och förundersökningen kommer att lägga ner. Och som vanligt fick denne förunderlige man rätt.

Måste säga att dagens presskonferens ingav respekt. (även om andra nog har annan åsikt) Att efter 34 år och så många olika inslag och ändå lyckas sortera och i denna flora av information talar för att vi denna gång fått förundersökningsledare som kommit så nära sanningen vi kan komma så här 34 år efteråt. Hade tänkt snabbt lyssna vem dom ansåg vara gärningsman men satt som klistrad hela den intressanta pressträffen. Och man slås av hur en sån central person som Stig Engström inte kallades in i det polisiära arbetet men hur han arbetade hårt för att rentvå sig innan han ens var misstänkt. Att media spelade stor roll förstår vi och påtalades också av förundersökningsledaren.

Att man satsat på att utreda det ordentligt går inte ta miste om. En av den största mordutredningen i världen. Cirka 10 000 personer är förhörda och en del flera ggr. T ex Sigge Cedergren är hörd inte mindre än 43 ggr.

Men det märkligaste är väl ändå resultatet av erkännanden. Jag har haft förmånen delta i den dömande församlingen på Hovrätten i ca 20 år. Och alla mål jag varit med och avgjort är det vanlig att man absolut inte erkänner brott utan alla andra kan vara gärningsmän utom den som är åtalad. I detta mord har inte mindre än 134 personer erkänt mordet och 29 personer av dem har erkänt mordet direkt till polisen och de andra har erkänt till annan person. Mycket märkligt. Liksom att det är en fjäder i hatten att få mörda Sveriges statsminister.

Hur som helst kommer spekulationerna att fortsätta för vi fick ingen bärande bevisning i domstol och inget mordvapen. Men jag tror ändå att vi kommit så långt vi kan komma i denna förskräckliga händelse. Och efter pressträffen håller jag för sant att nog Stig ”Skandiamannen” Engström är Olof Palmes mördare.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. anders

    med Palme utredningen är det ju samma visa som vi ser nu och andra i kriser. Dessa politiskt tillsatta chefer / direktörer som inte duger till de tjänster dom har fått på grund av partibok inte kompetens. vilket leder till totalt fiasko. och sen ska det gömmas undan. har ju till och med varit 2 utredningar om Palme utredningen. Sveriges politiker har bland västvärldens lägst utbildade politiker för Bommersvik räknar jag inte som nån högre utbildning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.