Strøget i sommar?

Sverige är fortsatt en röd fläck i omvärldens kartbok och svenska resenärer portas som bekant från många länder. Såväl inrikes- som utrikesministern är arga och besvikna över att t.o.m. grannländerna stänger ute Sverige, som nu klassas som paria av NY Times. Dessutom listar WHO Sverige som ett av elva extra riskabla länder i Europa, i sällskap med tio länder i öst. 

Ser man inslag från utlandet ser man att de flesta där bär munskydd så fort de lämnar hemmet. I Sverige var det först igår som Folkhälsomyndigheten rekommenderade de som arbetar inom vård och omsorg, bland potentiellt smittade, att bära visir och munskydd. Vi har valt en annan väg, och det är naturligt att andra länder är tveksamma till att öppna upp sina gränser mot oss. Mer än fyra gånger fler dödsfall än Danmark i förhållande till befolkning. Jämfört Finland och Norge än värre.

Testning och medföljande smittspårning har ju hittills varit ett framgångsrikt recept på att minska spridningen i andra länder. Per invånare har Sverige testat färre en exempelvis Djibouti och man får undra om det är värdigt ett rikt, fungerande högskatteland. Men kikar man inte ut i världen och lär sig, utan håller fast vid idén att vi gjort allt bäst, så kommer man aldrig nå den självinsikt som krävs för att bättre kunna hantera nästa kris.

Lyckligtvis har vi västerbottningar varit duktiga på att hålla avstånd, stannat hemma när det behövts och tvättat våra händer noggrant. Västerbotten är enda regionen som haft färre än 20 smittfall per 100 000 invånare de senaste veckorna och vi är därför de enda som är helt välkomna att resa in till Danmark. Kanske blir det fullt av Malåbor, Åselebor och Umeåbor på Strøget denna semester – på lagom avstånd förstås.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Anna

    Bra inlägg, men jag tycker man ska vara försiktig med att säga att Västerbotten skött sig bra. Tror du inte att t.ex det faktum att Umeå är i princip folktomt på universitetsstudenter kan vara en bidragande anledning? Blir det en totalöppning av universitetet till hösten kan vi nog förvänta oss att viruset sprids ordentligt även här, tyvärr. Sedan kan vi inte direkt klappa oss för axeln när det gäller testandet heller, när vår region ligger lång på efterkälken när det kommer till testning. Vi fångar alltså upp färre fall. Vet inte om Lycksele fortfarande har ”drive-through” testning, men om det pågår fortfarande så är de föredömen, men annars sker det enormt lite testning generellt i Västerbotten. Tror du inte något av det kan påverka att det ser ut som det gör här?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Såklart har universitetsnedstängningen haft en positiv inverkan, samtidigt har man ju gjort så i andra regioner också. Till höst finns såklart risken att det blir värre när skolor och universitet är tänkt att öppna på nytt.

      Visst ligger vi lite efter andra regioner vad gäller testning, men samtidigt har vi haft relativt få inlagda på intensivvårdsavdelningarna och betydligt färre dödsfall än andra regioner. Man skulle kunna tro att de stora avstånden påverkar, men så ser det ju ut i många Norrlandsregioner. Så exakt vad som påverkat våra siffror är svårt att säga, vi får bara hoppas att det håller i sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.